СНП: Изјава за јавност

(12. јун 2020. године)

Мр Данијела Ђуровић, потпредсједница СНП ЦГ

Сваки грађанин Црне Горе мора бити изузетно забринут како нашу државу види свијет у последње вријеме. Од демократије у покушају постали смо хибридни режим транзиционе заробљене државе, у којој злоупотребом власти и тактиком страховладе једна особа аутократијом влада већ три деценије. Суштинског разграничења између државе, партије и криминала више нема, а црногорски градови су полигон за обрачун криминалних кланова.

Да никаквог побољшања нема потврђује и последњи извјештај ЕК о напретку Црне Горе у поглављима 23 и 24. Запањујуће је да наша држава није члан платформе Егмонт групе за размјену обавјештајних података о прању новца широм свијета јер је административном гимнастиком бивша Управа за спрјечавање прања новца и финансирања тероризма, постала само дио Управе полиције. Избјегавање успостављених система институционалне одговорности позната је пракса црногорских властодржаца, а примјери су бројни, од успостављања „предсједавајућег“ Уставног суда умјесто избора предсједника до исмијавања одговорности у процесуирању афере Коверта чији освједочени актер још увијек савјетује предсједника државе.

Да је комплетно богатство државе у посједу 10 или 12 породица апострофирао је и француски амбасадор у Сјеверној Македонији питајући се да ли таква акумулација богатства показује европске вриједности, те да је Црна Гора примјер зашто треба преиспитати критеријуме за проширење ЕУ. Недаво је америчка амбасадорка у Црној Гори навела да је код нас присутна „ендемска корупција“, што треба посебно да нас забрине када долази са тако високе адресе.

Највише патимо од великог ега. Код нас је све прво. И самопроглашена прва „Корона-фрее“ држава и прва банка и прва фамилија, пријетимо да постанемо и прва мафијашка држава 21. вијека на тлу Европе. Одговор на кривична дјела, поред неких изузетака, изгледа благ, с пресудама, новчаном казном и одузимањем имовине несразмјено ниским у поређењу са тежином злочина, наводе у Нон пејперу Европске комисије. Потпуно је јасно да је спрега криминала и тајних дјелова државе толико јака да се у минорном броју проналазе и процесуирању непосредни извршиоци, док налогодавци остају непознати.

Још експлицитнији у виђењу европског пута Црне Горе под вођством Ђукановића је Френсис Фукујама, један од водећих политичких теоретичара и мислилаца данашњице. Правећи суштинску дистинкцију између чланства у НАТО и ЕУ, гдје су приоритети по питању корупције потпуно различити, оцјенио је предсједника државе ефикасним, али не и демократским политичарем, наводећи да је он ”врло проблематичан лидер, због начина на који је користио политичку моћ – да се у Црној Гори онемогући стварна борба за власт.”

Свјесни апсолутно најнегативнијег политичког и институционалног амбијента у Црној Гори од 2006. до данас, у времену дубоке економске кризе којој је пандемија корона вирусом само изговор, а суштински је произод неодговорне државне економије, поставља се питање одговора на предстојеће парламентарне изборе. Социјалистичка народна партија показује висок ниво толеранције и капацитета у обједињавању свих опозиционих снага са јединственим циљем, прекида 30-тогодишње аутократије. Последњи је моменат да се превазиђу партикуларни интереси у циљу ослобађања државе од криминалне хоботнице. Потпуно је јасно да нас све озбиљне међународне адресе виде као криминално жариште у срцу Европе. Само је остало питање ко је Дон Корлеоне и спремност да то рјешимо.

Последњи је моменат да дамо јак и јединствен одговор на сва непочинства ове власти. Поправног после ових избора неће бити. СНП скупа са остатком искрене опозиције, уложиће политички, морални и сваки максимум како би Црну Гору извели на европски пут. То је пут који нема алтернативу, а који, нажалост актуелни режим никако не жели.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest