СНП: Изјава за јавност

СОЦИЈАЛИСТИЧКА НАРОДНА ПАРТИЈА ЦРНЕ ГОРЕ

(16. јун 2020. године)

Драган Ивановић, потпредсједник СНП ЦГ

Ако многима није било јасно шта се заправо десило у Црној Гори послије новембарских избора 1997. године, када је Демократска партија социјалиста освојила апсолутну власт, а одмах послије тога дошло њене до подјеле и стварања Социјалистичке народне партије, потребно је знати да је ДПС, обилато користећи апарат државне репресије, извршио пуч у самој партији на политичким основама које су значиле потпуну негацију изборног програма партије која је задобила подршку бирача.

Напуштена су демократска начела у разрјешавању проблема у друштву и држави, уз грубо кршење принципа правног поретка и уставности и законитости. Државна сила је наметнута као једино средство у доношењу, тачније речено у изнуђивању и фабриковању одлука на свим нивоима. Умјесто да буду непремостива брана, многи државни ограни постали су директни протагонисти и ревносни заштитници све масовнијег организованог криминала – шверца и корупције.

Одмах се показало да је то главни разлог подјеле тадашњег јаког ДПС-а и формирања СНП ЦГ, која се од самог оснивања 21. марта 1998. године залагала да се државом може управљати само на основу Устава и закона. Одмах послије ове подјеле, ДПС је организовала нове изборе 1998. године, на којима је и побиједила и извршила снажну хомогенизацију припадника националних и етничких група у Црној Гори и тако обезбиједила сигурну власт уз пристанак неких других партија. Тако је настала власт која је, заправо, била страховлада олигархије која је своју вољу и личне интересе ставила изнад права и државе. Већина, која је створена и поред великих разлика, ушла је у савез из јасних личних интереса.

Покушавали су то прикрити спровођењем наводних реформи, те демократским и европејским тежњама које су једне у другима одједном препознали, али је било више него видљиво да је ДПС све ово искористила да учврсти своју власт. Циљ и намјера им је био да постану формални власници Црне Горе и тако је остало до данашњих дана.

Социјалистичка народна партија се од самог почетка борила за потпуно другачију Црну Гору. Циљ је био и остао да зауставимо цивилизацијско пропадање Црне Горе, да се прекине њено систематско пљачкање, да се државна власт врати поштовању Устава и закона и да се правди приведу сви који су погазили законе, а којих је највише управо међу високим државним функционерима којима је био задатак да штите и поштују, а не да крше и извргавају руглу законе и државне институције Црне Горе.

Ми у Социјалистичкој народној партији мислимо и држимо до тога Црној Гори треба способна и одговорна власт. Не само као рјешење за озбиљну актуелну државну и политичку кризу, него и због обезбјеђивања складног и свестраног развоја нашег друштва и државе и бољег живота свих њених грађана. Зато и сматрамо да је смјена актуелне власти први услов за прекид суноврата и стварање услова за постепену нормализацију укупних прилика у Црној Гори и санацију огромне штете коју су до сада направили.

Познато је да је уставно начело и програмско опредјељење СНП-а да су сви грађани једнаки пред законом и да не смију бити дискриминисани по националном, вјерском или било којем другом основу. Да би се ово остварило, судство у Црној Гори мора имати стварну самосталност и независност, што сада није случај. Иста је ситуација и у случају Тужилаштва. Државни и специјални тужилац са својим сарадницима, као и комплетно Тужилаштво треба да су самостални и за свој рад одговорни Скупштини Црне Горе, струковним удружењима и најширој демократској јавности. Тек тако би се трајно превазишла постојећа правна несигурност и Црна Гора би се изграђивала на темељима владавине права и пуне самосталности и одговорности судске власти.

Осим правосудног система, и друге институције државе Црне Горе су у потпуности стављене у службу режима и његовог шефа. Због свега тога, сматрамо да је Црна Гора заробљена држава, или биље речено, приватни феуд.

Из ових разлога, Социјалистичка народна партија Црне Горе ће наставити своју борбу и са осталим опозиционим партијама учиниће све да они који сматрају да је Црна Гора њихово власништво престану да уништавају нашу државу и унесрећују наше грађане. Вријеме је за корјените промјене, прије свега система вриједности у нашој земљи и њеном враћању основним постулатима поштовања другог, толеранције, солидарности и једнакости, што ће све укупно бити гаранција сигурног напретка Црне Горе.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest