СНП: Обраћање предсједника СНП ЦГ Владимира Јоковића представницима Европске уније, Велике Британије и САД

СОЦИЈАЛИСТИЧКА НАРОДНА ПАРТИЈА ЦРНЕ ГОРЕ

Обраћање предсједника СНП ЦГ Владимира Јоковића представницима Европске уније, Велике Британије и САД

Господо из Европске уније, Велике Британије и САД,

До данашњег дана смо вјеровали да истим очима гледамо на демократске вриједности и стандарде, и на том путу смо давали свој немјерљив допринос кроз своје дугогодишње постојање и политичко дјеловање.

Искрени да будемо, послије Будве и онога што се данас десило, не можемо да се не запитамо да ли дијелимо те исте вриједности, и у чему је наша грешка у поимању ваше демократије?

Зато вас отворено питамо је ли за вас и у вашим државама демократски искорак када полиција гуши сузавцима дјецу у спортским халама? Или је можда тренутак демократије сцена у којој два полицајца, опремљена специјалном полицијском опремом бесомучно батинају човјека који лежи на земљи и не пружа никакав отпор? Да ли у вашим развијеним демократијама изабрани представници народа, звали се они посланици или одборници, могу од стране те исте полиције да се ударају, шутирају, гурају или износе и хапсе, само зато што не размишљају главом актуелног режима.

Негдје смо читали да су те бруталне сцене карактеристика ауторитарних, тоталитарних режима….Научите нас, реците нам – шта још треба да се деси да ви, макар и дипломатским речником, осудите брутално пребијање, прекомјерну употребу силе, терор који спроводи актуелна власт над својим грађанима? Како ви у Европи и Америци називате куповину гласова или одборника, због чега мирни грађани исказују свој револт и негодовање? Једном ријечју, је ли ово данас слика те савремене, модерне Европе за коју се толико залажемо и је ли ово данас слика слободног и демократског друштва, на које нас ви свакодневно позивате? Док ово пишемо, још увијек се хапсе људи, искључиво зато што тако жели недемократска и диктаторска власт! Докле, господо из Европе и међународне заједнице?

Више нас не брину ни извјештаји о земљи криминала и корупције, како називате Црну Гору. Мање нам је битно и то што кажете да је наша држава у вд стању и да су институције, које би требало да буду независне – полиција, правосуђе и тужилаштво под директном контролом ДПС-а и Мила Ђукановића. Остављамо по страни чињеницу да се гази Устав, расписују избори по вољи господара. Ето вам и афере “Списак”, “Лименка”, „Снимак”, “Коверат”, “Станови”. Све је то, вјероватно, за вас „нормалан“ процес у савладавању лекција из демократије, али нам на самом крају одговорите, макар и дипломатски: ДА ЛИ ОПОЗИЦИЈА ИМА ПРАВО ДА ЖИВИ У ЦРНОЈ ГОРИ или смо осуђени на диктатуру једног човјека? Ми из СНП-а бисмо вољели да макар на то кратко, једноставно питање добијемо одговор.

И на самом крају, добро би било да нам кажете зашто смо једина држава у Европи, у којој 30 година један исти човјек влада, док грађани трпе тортуру и насиље. Увјеравамо вас, господо, да вам говоре неистину они који вам кажу да ми, по нечијем диктату желимо да рушимо Црну Гору. Будите сигурни да ми друге, резервне државе немамо. Они који се вербално залажу за чланство у ЕУ, уствари само желе да сачувају имовину стечену корупцијом и криминалом. Нама је једина жеља да што прије постанемо дио европске породице и члан Европске уније. Будите сигурни у то!

У очекивању вашег даљег ћутања,

Владимир Јоковић.
предсједник Социјалистичке народне партије Црне Горе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest