СНП: Саопштење за јавност

Саопштење за јавност

(27. април 2020. године)

Власт је уважила још једну препоруку за превазилажење кризе изазване пандемијом корона вируса коју је Социјалистичка народна партија Црне Горе међу првима предложила: смањила је плате за 50 одсто јавним функционерима који се у Закону о зарадама у јавном сектору налазе у групи послова А и Б.

Смањење, којим је обухваћено 223 функционера, износи око пола милиона еура, а односи се на мај и јун, односно важиће док траје други пакет мјера. На овај начин, и они који су годинама били привилеговани понијеће терет одговорности и показати солидарност са већином становника наше земље који једва састављају крај с крајем.

Такође, једна од првих мјера које је предложила Социјалистичка народна партија Црне Горе била је пружање једнократне помоћи пензионерима са минималним примањима. Међутим, власт је ову мјеру схватила буквално, па су помоћ од 50 еура због економске угрожености примили само пензионери са најнижим пензијама које износе 128,82 еура.

Према подацима Фонда ПИО, на овај начин 1.490 пензионера који примају између 128,83 и 135 еура, нису добили ову, њима пријеко потребну помоћ. Велики број наших пензионера због стриктног поштовања закључка Владе нису могли да приме помоћ иако имају више него мизерне пензије са којима је немогуће преживјети.

Жалосно је и понижавајуће да пензионер због разлике од десет центи или неколико еура остане без помоћи у ситуацији када је врло тешко преживјети, када се цијене намирница мијењају из дана у дан и када се не зна до када ће трајати актуелна криза.

Врло тешкој ситуацији у којој се нашла већина грађана никако не доприноси нова одлука о обавезном ношењу маски у јавним затвореним просторима, јер држава није обезбиједила да их грађани добију бесплатно. На тај начин, обезбјеђење овог основног заштитног средства биће још један удар на џеп грађана, а многи од њих ће бити принуђени да бирају да ли да купе хлеб или маску.

СНП ЦГ сматра да би помоћ од 50 еура поново требало расподијелити на начин да је добију сви пензионери који су у првом кругу остали ускраћени за исту, а који примају пензију у износу од двије трећине минималне зараде у Црној Гори или више.

Док држава помаже грађевинским компанијама и привилегованим инвесторима да несметано наставе са својим бизнисом, док цијене хране расту свакодневно и док половина грађана не обавља свој посао због уведених мјера забране, и када смо приниђени да и маске набављамо о свом трошку, мора се повести рачуна о најугроженијим категоријама становника као што су пензионери чије пензије износе свега стотину и нешто еура.

Само држава која у овим тешким временима води рачуна о сваком свом грађанину може изаћи из ових никад виђених проблема и кренути путем опоравка, стабилизације и развоја. Једино на тај начин показаће се да је Црна Гора истинска држава социјалне правде.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest