СНП: Саопштење за јавност

(5. мај 2020. године)

Данас је одржана конференција за медије на којој је предсједник СНП ЦГ Владимир Јоковић говорио о актуелној друштвено-политичкој ситуацији. Конференцији су присуствовали и потпредсједници партије Драган Ивановић и Драгослав Шћекић, секретар ИО ГО Драган Вукић, шеф Медијског центра Василије Лалошевић и члан Предсједништва Миомир Војиновић.

Предсједник Јоковић је позвао све опозиционе парламентарне партије да се састану и направе савез за спас Црне Горе. Он је саопштио да ће наредних дана СНП ЦГ иницирати разговоре унутар опозиције, са циљем доношења одлуке о учествовању на наредним парламентарним изборима или њиховом евентуалном бојкоту.

Предсједник СНП ЦГ је истакао да је садашња ситуација неодржива, да не постоји усаглашено изборно законодавство, те да се опозиција мора издићи изнад свих досадашњих несугласица, свађа, ривалстава и одговорити актуелном тренутку. Опозиција мора показати да може, хоће и жели да направи Црну Гору бољом него што је води актуелна власт.

Јоковић је казао да се нада да ће све опозиционе политичке партије одазвати позиву, јер сматра да сви у опозицији желе боље за Црну Гору. Он је подсјетио да су све институције које одлучују о регуларности избора у в.д. стању, те да владајуће структуре мијењају законе по својој мјери.

Предсједник Јоковић је напоменуо да је владајућа већина измијенила Закон о финансирању политичких партија и изборних кампања како би се омогућила додјела социјалне помоћи у изборној години. Он је потенцирао чињеницу да ДПС није дозволила да се формира комисија која би одлучивала о додјели социјалне помоћи, а коју би на паритетној основи чинили представници власти и опозиције, и на тај начин довела у привилегован положај своје гласаче.

Предсједник СНП ЦГ је захвалио медицинарима на пожртвовању које су показали у претходним мјесецима и на тај начин заштитили грађане од пандемије корона вируса.

Подсјетио је да је економска ситуација у Црној Гори изузетно сложена и указао да је СНП већ предложила низ мјера за суочавање са кризом. Поред тих, Јоковић је данас предложио и низ других мјера које би допринијеле побољшању економског стања.

Он је поручио да пензионерима који примају мање од 222 еура мјесечно треба дати помоћ од 50 еура. Потребно је повећати плате радницима у просвјети и здравству, ограничити висину накнаде за рад у управним одборима, радним групама и комисијама Владе Црне Горе на ниво минималне цијене рада у Црној Гори, ограничити зараде државним функционерима тако да да нико од њих не прима плату већу од предсједника државе, Владе, Скупштине или предсједника Општине, укинути туристичку и таксу за приступ путевима свим предузећима којима је био забрањен рад у протеклом периоду, те ослободити од плаћања пореза на непокретност све власнике пољопривредних газдинстава на сеоском подручју.

Он се осврнуо и на нападе актуелне власти на Митрополију црногорско-приморску и њено свештенство, истичући да је за исто кривично дјело свештеник Митрополије кажњен осам пута вишом новчаном казном него једна старлета.

Медијски центар СНП ЦГ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest