СНП: Саопштење за јавност

СОЦИЈАЛИСТИЧКА НАРОДНА ПАРТИЈА ЦРНЕ ГОРЕ

(7. мај 2020. године)

Опет су се актуелна власт и полиција окомиле на вјерујуће људе у Беранама, који су се спонтано окупили јуче како би обиљежили велики хришћански празник Ђурђевдан, славу манастира Ђурђеви ступови.

Иако је владика Јоаникије изјавио да су свештеници Епархије будимљанско-никшићке само вршили своју редовну дужност, која се уобичајено обавља сваке године, при томе поштујући мјере НКТ-а, то није било довољно представницима органа реда, па су их позвали у берански Центар безбједности да дају изјаве о овом догађају.

Власт, чини се, још није схватила да не може да контролише народ који је, у складу са својим вјерским осјећајем и традицијом, спонтано изашао на улицу и придружио се својим духовним вођама. Изгледа да су челници власти заборавили да је то онај исти народ који је тако достојанствено мјесецима бранио своје светиње учествујући у молитвеним ходовима широм земље. Рачунају да је страх од корона вируса јачи од жеље људи да своја имена упишу златним словима на страницама историје Црне Горе и да не пропусте прилику да својим потомцима причају да су били у редовима оних који су се борили за опстанак нашег духовног бића, наших цркава и манастира.

Умјесто што се баве прогањањем митрополита црногорско-приморског Амфилохија и свештеника, умјесто што их по дојавама „савјесних“ грађана приводе на разговоре и саслушања, власти би било боље да сагледа све критике којима ју је изложио Фридом хаус у свом последњем извјештају и да учини одлучне кораке ка побољшању стања.

А проблема је много: заробљено правосуђе, корупција, криминал, спорни изборни амбијент, одбијање сваке сарадње са опозицијом, шиканирање припадника НВО сектора који су критички оријентисани према власти, изузетно лоше стање у области медијских слобода, итд.

Социјалистичка народна партија позива власт да се коначно уозбиљи и почне да рјешава ове проблеме јер је срамно да се Црна Гора после 17 година више не зове демократском државом. Као што је изјавила и предсједница Европске комисије, без испуњавања ових услова не можемо се надати да ћемо приступити европској породици народа. Дакле, господи из власти, окрените се лијечењу неуралгичних тачака нашег друштва које је препознала и међународна заједница, и не вршите демонстрацију силе на свештенству и вјерном народу.

Медијски центар СНП ЦГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest