СНП: Саопштење за јавност

(12. мај 2020. године)

У времену када смо због актуелне ситуације у свијету доведени у стање да страхујемо за своје здравље и здравље наших најближих, када је економија на свјетском нивоу у рецесији, а јавне финансије у нашој земљи доведене скоро до пропасти, што се манифестује по расту незапослености и опадању платежне моћи становништва, Електропривреда Црне Горе користи тренутну атмосферу како би зарадила на муци нашег народа.

Наиме, иако је најављено солидарисање у овим тешким моментима од стране Електропривреде и попусти за одређене категорије становништва, судећи по априлским рачунима за струју, ти попусти не постоје.

Оно што је и више него примјетно су енормно високи рачуни за струју грађанима који ни у зимском периоду нису били у тако великом износу.

Попусти су обрачунати само на утрошену енергију, а нису обухватили остале ставке рачуна: ангажовање мрежног капацитета ВТ, НТ; Губици на мрежи ВТ,.НТ; Накнада за подстицање ОИЕ 2 као и ПДВ у износу од 21%, итд.

Питамо се због чега су грађани дужни да плаћају све ове ставке мимо утрошене електричне енергије и то

  • ангажовање мрежног капацитета ВТ, НТ, За чије ангажовање?

Зар то није обавеза компаније да исплаћује своје раднике, а не још што су они то подијелили на ангажовање ВТ и НТ.

Затим,

-Губици на мрежи ВТ, НТ; Због чега грађани плаћају нечију неспособност да отклони губитке на мрежи?

Потом, накнада за подстицање ОИЕ 2; Коме иде овај новац и кога подстиче? Колико то има домаћинстава у Цној Гори и колико то подстицање на мјесечном нивоу износи?

Све су ово питања на која су руководиоци у Електропривреди Црне Горе дужни да одговоре грађанима Црне Горе.

Да ли је могуће да у вријеме када је потребно да се сви солидаришемо у најбољем интересу свих једна компанија зарађује на муци наших грађана?

Гдје је сада премијер Марковић и људи из НКТ да реагују и заштите потрошаче? Гдје је сада предсједник Ђукановић да заштити своје грађане које „сигурним кораком“ води у Европу? Запита ли се он колико грађани те Европе којој стремимо плаћају електричну енергију? Што се ту не угледамо на Европљане?

Овим путем јавно упућујемо најоштрији протест против овакве пљачке народа Црне Горе и позивамо Владу Црне Горе да реагује тако што ће казнити починиоце и натјерати их да све ове ставке мимо утрошене електричне енергије избришу са рачуна за струју, као и да се грађанима поново обрачунају и издају рачуни за утрошену електричну енергију за мјесец април са стварним износом утрошене енергије и без осталих ставки којим се богате привилеговани.

Медијски центар СНП ЦГ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest