Шофро у офсајду

Емисија ,,Корона, остани дома“ са Небојшом Шофранцем, уочи централног дневника РТЦГ у 19.30 часова, почела је све више да изазива пажњу али и одређено негодовање црногорске јавности. Због чега? Небојша Шофранац, спортски новинар, водитељ ове емисије, неспорно располаже са мноштвом корисних информација о корона вирусу, нарочито из Италије али и осталих земаља захваћених овим вирусом, човјек који говори више страних језика, у ову емисију додаје неки спортски, такмичарски дух. Као да се игра нека утакмица. Ко ће кога престићи на табели, ко је претекао кога, је ли то могуће…? Па не води Евровизију или Игре без граница!

Ово свакако никако не би смјело да се дешава. Иако располаже са доста конкретних доказа о самој болести и ситуацији на терену, он даје себи за право, што не би требао и смио, да коментарише да је до свега овог дошло, због некаквих давнашњих пророчанстава, а притом углавном запоставља научне чињенице, које су засноване и поткријепљене на основу истраживања компетентних људи из области науке и медицине. Савјет РТЦГ је дао приговор челницима те медијске куће, да контролишу садржај поменуте емисије, а они су се оглушили на то и рекли да немају времена да се тим баве. А Небојша Шофранац, тај свемогући коментатор, који се у све разумије, остао је упамћен још из времена НАТО бомбардовања, марта 1999. године на нашу земљу, када је, тако смо то схватили, спортски усхићено, најављивао и пратио  полијетање авиона НАТО алијансе из Авијана (базе у Италији) ка нашој земљи.

Када већ све зна, он би морао мало више да се дотакне науке, научних образложења, доказа, предвиђања о току и природи болести, да се бави више последицама ове пандемије, како на локалном тако и на глобалном нивоу. Можда је трајање емисије кратко, можда га треба и продужити, с обзиром на важност и значај теме којом се бави (иако он невјероватно брзо прича – вјероватно мисли да преноси утакмицу). Јавности је битна свака информација, па би требало обезбиједити, макар путем видео линка, више еминентних стручњака који ће гостовати у емисији и дати мишљење и корисне савјете.

Дотле, Небојша, смањи емоције јер не преносиш неки битан спортски догађај, који је од круцијалне важности за све нас. Није то примјерено емисији оваквог карактера. Напротив, потребно је сталожено, конкретно и смирено информисати људе о овој незахвалној али актуелној теми која нас тренутно све заокупља. У супротном постижеш негативан ефекат. И зато, мани се пророчанстава, црне магије и неких небулозних претпоставки и предсказања у вези корона вируса. Не препадај народ!

 Чврсто се држи науке, научних истраживања и мишљења људи од струке.

Тако је најбоље за све нас.

        Пише: Саша Боричић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest