Спајић: Питање цијене струје да ријеше КАП и ЕПЦГ

Вријеме читања 2 минута

ЕПЦГ је државно предузеће, које треба да одлучује за себе и да преузме одговорност за своје одлуке. Имамо и једно приватно предузеће, рекао је Спајић

FOTO: POGLED.ME

Питање цијене електричне енергије коју Електропривреда испоручује Комбинату алуминијума треба да се ријеши разговором њихових представника, саопштио је министар финансија и социјалног старања, Милојко Спајић и додао да ће тај Владин ресор помоћи гдје год буде могао.

– ЕПЦГ је државно предузеће, које треба да одлучује за себе и да преузме одговорност за своје одлуке. Имамо и једно приватно предузеће. У њиховом разговору треба да се дође до најбољег рјешења тог проблема- рекао је Спајић на конференцији за новинаре на којој је најављено повећање зарада запосленима у здравству.

Он је додао и да је Министарство финансија спремно да помогне гдје год то буде могуће. Спајић сматра да је питање снабдијевања КАП-а електричном енергијом комплексно питање, као и да Министарство финансија треба да буде укључено у његово рјешавање.

Управа КАП-а најавила је радницима да се припреме за постепено гашење ћелија у Електролизи, односно потпуни престанак производње алуминијума од 15. децембра због високих цијена струјуе од 1. јануара, када истиче постојећи уговор о снабдијевању са ЕПЦГ.

Они су објаснили да постојећи уговор истиче крајем године, а да наставак снабдијевања није договорен, већ да ће према нацрту уговора од 1. јануара цијене струје за ту компанију бити веће, што би могло довести до отпуштања 500 запослених у фабрици.

КАП тренутно мегават сат електричне енергије плаћа по цијени од 45 еура, уз порез на додату вриједност, док је она на међународним тржиштима посљедњих мјесеци износила од 150 до 250 еура по мегават сату, због гасне и енергетске кризе на европском континенту.

Наставак снабдијевања КАП-а струјом по постојећим цијенама могао би ЕПЦГ проузроковати губитке од 50 до 70 милиона еура, зависно од цијена на међународном тржишту, или би оне за грађане и осталу привреду морале скочити 50 до 100 одсто.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest