Спајић: Повећањем плата ће бити амортизована сва могућа поскупљења, па и горива

Вријеме читања < 1 минут

Министар финансија и социјалног старања у Влади Црне Горе Милојко Спајић казао је да ће повећањем плата бити амортизована сва могућа поскупљења, па и горива.

Са повећањем плата о којим ми причамо, са 250 на 450 еура – за већину људи ће повећање бити у просјеку од 100, 150 еура – са тим повећањем ви амортизујете сва могућа повећања и цијена и горива“, казао је Спајић за Глас Америке.

На питање како ће проблем поскупљења горива краткорочно ријешити, Спајић је рекао да ће повећања плата бити већ у јануару.

Ја возим и свјестан сам повећања горива, трошим 60, 70, 80 еура мјесечно. Свако повећање акцизе – два, три цента – сигурно утиче на цијену. Али вам је то на мјесечном нивоу додатних 3, 5, 10, 15 еура. Ми подижемо плате 100, 150 еура. Ја се слажем да је то један од проблема и већ смо као влада ушли у један компликован процес. Министарство капиталних инвестиција већ води то неко вријеме. То је премјеревање колико ми у ствари горива прометујемо у Црној Гори. Ми не знамо. Наслиједили смо тај један систем који је порозан и гдје је шверцовање горива врло једноставно. Морамо да уведемо хемијске акцизне маркице односно маркирање горива да би смо тачно знали колико се горива прометује. Када се то деси, биће много лакше да на одржив начин разговарамо о акцизама и сигурно ће бити простора за смањење акциза тада“, рекао је Спајић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest