СПЦ данас слави Светог Петра Цетињског и светог апостола Луку

СПЦ и верници обележавају 31. октобра два велика празника Светог Луку, апостола и јеванђелиста и Светог Петра Цетињског.
Апостол и свети јеванђелист Лука био је Грк, родом из Антиохије, од незнабожачких родитеља. У младости је изучио грчку филозофију, медицину и живопис.

Фото: Илустрација

Дошавши у Јерусалим, упознао је лик и дело нашег Исуса Христа и био сведок његових чуда. Поверовавши у Господа, био је уврштен у седамдесет апостола и послат на проповед. Заједно са Клеопом, видео је васкрслог Христа на путу за Емаус.

По силаску Светог Духа на апостоле вратио се у родну Антиохију и тамо постао помоћник апостола Павла. Чувен је по свом Јеванђељу –

Пратио је апостола Павла на другом и трећем мисионарском путовању, од Филипа до Рима. На молбу хришћана написао је Јеванђеље, око 60. године након Христа. То је треће јеванђеље (по редоследу у Новом завету) и поред њега Дела апостолска. Посветио их је Теофилу, кнезу Агаје.

После смрти апостола Павла, наставио је да проповеда Јеванђеље по Италији, Далмацији, Македонији и другим земљама. Бавио се живописом и први је насликао иконе Исуса Христа, Богородице и апостола Петра и Павла. Те иконе су биле узор свим каснијим иконама, због чега се свети Лука сматра оснивачем хришћанског иконописа.

Веровања на Светог Луку

Празник је у народу познат као Лучиндан и честа је слава српских породица, а верници га славе и као исцелитеља и заштитника појединих заната. Kао свог заштитника славе га и образовне установе, међу којима је и Академија Српске православне цркве за уметност и конзервацију.

Свети Лука је имао 84 године, када су га незнабожци мучили и потом обесили о маслиново дрво у граду Теби. За време цара Kонстанција, сина Kонстантина Великог, мошти овог светитеља су пренете у Цариград где се чувају и данас, а сматра се да стопало Светог Луке, које се чува у једном мнастиру у Црној Гори, лечи болести очију.

Свети Петар Цетињски

Петар I Петровић Његош – Свети Петар Цетињски рођен је 1749. у селу Његуши. Ступио је у монашки чин у својој 12. години. Године 1782. постаје митрополит и господар Црне Горе. Сав свој живот, витешки и свети, посветио је свом народу.

Митрополит Петар I завладичио се у Карловцима 1784, одакле је пошао у Русију. При повратку из Петрограда у домовину, Петар је изјавио: “Ко је противу Русије, тај је и противу свијех Словена”, чиме су се управљали и каснији црногорски владари. 1787. је помагао Русији и Аустрији у рату са Турском.

Одржавао је блиске везе са Карађорђем и саставио први писани законик у Црној Гори.

Празник Светог Петра Цетињског обележен је црвеним словом у календару, а према веровањима нема посебних ограничења осим уобичајених. То значи да на тај дан нипошто се не сме прати веш, усисавати и уопште спремати кућа.

Ни у госте се не иде празних руку, односно обавезно треба да понесте неки прикладан поклон ако одлазите код некога на ручак или вечеру.

Извор: Опанак

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest