SPEKTAKL U ČAČKU! Perjanici srpske epike za Vidovan grme u ustaničkom Ljubiću

Foto: Jutjub printskrin/REC Media Užice

Slavko Perošević je trenutno najbolji živi epski pjesnik porijeklom iz Šavnika. Zajedno sa Milanom Dašićem čini perjanicu epike u Crnoj Gori i svim srpskim zemljama.

I jedan i drugi će ovog petka na Vidovdan grmjeti na ustaničkom Ljubiću sa svojim epskim pjesmama i guslarskim spletovima.

Velikani i Srbi do koske

Slavko Perošević pjesništvom se bavi od rane mladosti. Ljubav prema lirskoj poeziji stekao je kao dijete, čitajući pjesme Sergeja Jesenjina i Vita Nikolića a uzori iz epske poezije postali su mu: Radovan Bećirović Trebješki, Momir Vojvodić i Božo Đuranović.

Trenutno, Perošević je autor preko 200 objavljenih epskih i rodoljubivih pjesama, a mnoga aktuelna zbivanja pretočio je u epske stihove (napadi na lik i djelo Njegoša, desrbizacija Crne Gore, pokušaj demonizacije SPC-a i otimanje njene imovine u Crnoj Gori). Mnogi kritičari ga, posle Njegoša i Radovana Bećirovića, smatraju trećim bardom srpske epske poezije.

Neke od najljepših epskih pjesama ovog autora su: Mojkovac — Krvavi Božić, Njegoš, Rusija, Povlačenje Srpske vojske, Crnogorska plemena i junaci, Srpske bitke, Bitka na Košare, Bitka na Lijevče polju, Komunistički zločini u Crnoj Gori, Poslednji vojnik Kraljevine Vlado Šipčić, Patrijarh Pavle, Knjaz Nikola i Marko Miljanov i mnoge druge.

Njegove deseteračke stihove uz strune gusala snimili su guslari Milomir Miljanić, Slavko Goranović, Svetozar Zeković, Ranko Minić, Ilija Paldrmić, Vaso Đondović, Momir Avdalović, Aleksandar Taušan i Đorđije Koprivica.

Dašić je jedan od najboljih srpskih guslara

Milan Dašić iz Podgorice. Gusle je zavolio i počeo da svira sa svoje četiri godine. Kao dječak guslao je mnogim poznatim ličnostima, a kada je u jednom intervjuu upitan, šta bi želio da postane kad odraste, odgovorio je – Prvak Srbije! Tu želju je i ostvario 2017. godine i postao savezni prvak na takmičenju u Raški. Iste godine postao je republički prvak Crne Gore. Prvi CD je snimio 1999. godine sa nazivom „Agresija na Jugoslaviju“. Danas ima više od 30 snimljenih CD-ova.

Perošević će zajedno sa Dašićem se predstaviti publicii i u subotu u 18.00 časova na velikoj pozornici, a prije toga Dašić  će održati radionicu za djecu i najmlađe naraštaje.

Foto: Printskrin

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest