Спутњик: Цијена нафте ВТИ на историјском минимуму

Нафтна пумпа на налазишту у Краснодарском крају

Цена мајских фјучерса за сирову нафту „ВТИ“ први пут у историји постала је негативна, показују подаци са берзи.

Цена америчке нафте са испоруком у јуну убрзала је темпо пада за 16,3 одсто – на 20,95 долара по барелу, док су јунски фјучерси за северноморску нафту „Брент“ пали за 8,8 одсто – на 25,61 долара по барелу.

Претходно је цена мајских фјучерса америчке сирове нафте пала на нулу. Међутим, затим су котације нагло порасле на 0,5 долара по барелу.

Данас је цена марке „ВТИ“ пробила историјски минимум. Пре тога, анти-рекорд је постављен на нивоу од 9,75 долара по барелу.

Таблица са ценама сирове нафте за 20. април 2020.

© ФОТО : CME GROUP Таблица са ценама сирове нафте за 20. април 2020.

Пад котација

Због епидемије вируса корона (патоген ковид 19), од кога је оболело више од 2,4 милиона људи широм света, већина земаља увела је карантин, затворила границе и ограничила кретање својих грађана.

У вези с тим, потражња за нафтом је пала, а у марту државе чланице ОПЕК плус нису успеле да продуже своје споразуме о производњи: Русија је инсистирала да постојећи услови остану на снази, док је Саудијска Арабија намеравала да додатно смањи производњу за милион и по барела дневно. Због тога су се цене нафте више него преполовиле од почетка године и обориле рекорде од пре 18 година.

Последњих недеља котације су обновљене уочи новог састанка земаља ОПЕК плус. Земље-чланице ове организације су се на видео-конференцији 12. априла сложиле да смање производњу за 9,7 милиона барела дневно. Међутим, како наводе аналитичари Међународне агенције за енергетику, споразум ОПЕК плус не може да надокнади пад потражње у свету, али би могао да доведе до почетка смањења залиха у другој половини године.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest