Срамота: Влада Душка Марковића након пораза на изборима раздијелила 25 милиона својима

Вријеме читања 2 минута

Национални савјет за борбу против корупције на високом нивоу прикупио је и анализирао документацију у вези са стамбеном политиком претходне владе којом је управљао Душко Марковић (ДПС).

Фото: Скупштина

Резултати тих анализа показали су да је подељено 25 милиона евра кредита, око 20.000 метара квадратних стамбеног простора у последњих десетак година и 4,6 милиона евра у последње три године.

– Ријеч је о 580 људи, који су добили станове или кредите, од тога је најмање 175 функционера и 405 државних службеника и намештеника – саопштено је из Владе Здравка Кривокапића.

Функционерима су, како наводе у Владином саопштењу, додељени станови без критеријума и без оглашавања, а документација је означена степеном тајности “интерно”. Указано је и да је Национални савет утврдио да је Влада давала судијама, тужиоцима и судијама Уставног суда станове и кредите супротно Закону о одржавању стамбених зграда. Такође, пронађен је податак да је након промене власти на парламентарним изборима 30. августа прошле године, док је претходна влада била у техничком мандату, подељено 119 државних станова.

У извештају стоји и да је Савет примио 40 пријава које су доставили грађани или надлежни државни органи и да су се стручном телу директно обратила три звиждача који имају детаљније информације о предметима у надлежности савета, као и више других особа.

Огорчење тадашње опозиције и невладиног сектора и јавности било је огромно када се видело да на листи добитника станова велика већина има решено стамбено питање. Тако су станове или повољне кредите добили и неки који имају по два стана или две куће! А неки су већ једном или два пута добили такву помоћ од државе. Скандалозно је што су ови функционери у то време имали плате и до неколико хиљада евра, односно много веће од обичних грађана и плаћали су много мање рате од тих истих грађана, док чак и до 80 одсто кредита нису морали да врате! Уз ове апсурде надовезује се још један, а то је да је Влада на овај начин стамбено збринула готово све челнике судства и тужилаштва, грану власти која би требало да је контролише. Станове су добили и неки министри који су чланови Комисије за стамбена питања која дели ове станове.

Извор: Борба

One thought on “Срамота: Влада Душка Марковића након пораза на изборима раздијелила 25 милиона својима

  1. Svi k0ji su imali po 2 stana i 2 kuce a dojili stanove oduzeti. Muz i zena inzinjeri u zeljezari otisli u penziju a nijesu dobili stanove. Ovim lupezima sve to oduzeti. Kao da su nasi xivoti nada djeca niko i nista treba da su gladni zedni bolesni samo neka imaju ove guzonje..

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest