SRBI JEDINSTVEN POLITIČKI NAROD: Republika Srpska vraća himnu “Bože pravde” i grb Nemanjića

Foto: jutjub printskrin/Nina Nikolić Duborez

Narodna skupština Republike Srpske podržala je juče Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne.

Uz himnu “Moja Republika” izvodiće se i himna “Bože pravde”.

Uz amblem biće istican i grb Nemanjića.

To je u skladu sa članom 30 usvojene Deklaracije Svesrpskog sabora – himna “Bože pravde” svesrpska je himna, a dvoglavi orao Nemanjića nacionalni je svesrpski grb.

Nakon usvajanja istorijske deklaracije, Narodna skupština je napravila sljedeći korak, vraćanjem u upotrebu himne Bože pravde i grba Nemanjića.

Dopuna zakona, za sada u nacrtu, koja definiše korišćenje i, od Ustavnog suda BiH, osporenih simbola, utemeljena je u Sporazumu o specijalnim i paralelnim vezama sa Srbijom, koji je bez veta, usvojila Parlamentarna skupština BiH.

“Cilj ovog zakona je da imamo pravo da stavimo ovdje grb Republike Srpske po kojem je formirana. Cilj je da imamo pravo da koristimo himnu Bože pravde i grb Nemanjića, te da u svakoj kancelariji predsjednika Vlade, ministra, gradonačelnika, sekretarijata i na svakoj vizitkarti imate pravo staviti grb. Od tog cilja neću odustati”, naveo je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, prenijela je RTRS.

Vulin: Veliki dan za Srpsku i sve Srbe

Potpredsjednik Vlade Srbije i senator Republike Srpske Aleksandar Vulin izjavio je da je to veliki dan za Srpsku i sve Srbe.

“Narodna Skupština Republike Srpske bez izuzetka među srpskim poslanicima izglasala je novu zastavu i himnu. Trobojka sa grbom Nemanjića i “Bože pravde” simbol je jedinstva kome Srbi teže vjekovima. Osporiti pravo Republici Srpskoj da odlučuje koji simboli je određuju i predstavljaju njene težnje i nade, znači osporiti pravo Srbima da donose demokratske odluke o sebi”, poručio je Vulin.

Skupština Republike Srpske je, kako je naglasio, pokazala da se “podvala pokrajinskog identiteta koji će poslužiti za odvajanje ili suprotstavljanje jedinstvenoj velikoj srpskoj naciji nikada više neće primiti među Srbima van Srbije”.

“Ovo je dokaz da su Srbi jedinstven politički narod i da nas više ništa neće zavaditi i učiniti plijenom velikih. Skupštini Republike Srpske i srpskoj braći svih vjera čestitam još jedan veliki korak ka zajedničkoj budućnosti. Bože pravde”, poručio je Vulin.

Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest