Србија ће плаћати Титове дугове још 20 година

Већ следеће недјеље на наплату стиже више од 20 милиона евра

Грађани Србије плаћаће Титове дугове још тачно 20 година, а већ сљедеће недјеље на наплату стиже више од 20 милиона евра, пише Блиц.

У уторак 15. јуна је рок за плаћање 22,14 милиона евра Свјетској банци. Ријеч је о такозваном Консолидационом зајму Б, а у оквиру јунске рате 4,2 милиона евра чини камата, а 17,87 милиона евра је главница.

Посљедње рате кредита које је „стара Југославија“ узимала седамдесетих и осамдесетих година доспијевају 2031. и 2041. године, а укупан цех већи је од 1,7 милијарди евра.

Иначе, Србија ће током ове године платити укупно 241,8 милиона евра за кредите узете још у време бивше Југославије. Дугове СФРЈ враћаће Париском клубу, Свјетској банци, али и Кувајту.

И ове године, баш као и претходних, Србија ће морати да плаћа цех удобног живота, добрих плата и јефтиних кредита из седамдесетих и осамдесетих година. И ове године, али и много наредних на наплату практично стижу зајмови које су од европских и свјетских финансијских институција узимали тадашњи премијери Милка Планинц и Веселин Ђурановић.

И то није све, јер ће Србија до краја године морати да отплати и кредите које је 1989. од Кувајта поред Милке Планинц узимао и тадашњи премијер Бранко Микулић.

Кредити који доспевају у 2021. (у милионима евра)

Париски клуб повјерилаца 152,27

Светска банка, зајам А 22,69

Светска банка, зајам Б 43,95

Кувајт 9,49

Олакшавајућа околност за ову годину је што је Србија средином јануара отплатила посљедњу рату кредита према Кини, “тешку” скоро четири милиона евра. Тако више нема обавезе у оквиру зајма који је 1999. године узео Мирко Марјановић, премијер Слободана Милошевића.

Претходних година у просјеку Србија је враћала и до 340 милиона евра годишње. Отплатила је сав дуг према Лондонском клубу, а годину дана раније и обавезе према Европској инвестиционој банци, односно Европској унији.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *