Србија добила још један аеродром: Отворен аеродром „Росуље“ код Крушевца

Аеродром „Росуље“ код Крушевца свечано је отворен за авио-саобраћај. Предсједник Србије Александар Вучић, који присуствује отварању, рекао је да ће аеродром моћи да користе мали авиони, спортска и бизнис авијација. Бизнис авијација расте најбрже у целом свету, истакао је Вучић.

Фото: Printscreen

Први спортски аеродром у оквиру „Аеродрома Србије“, аеродром „Росуље“ код Крушевца, отвара се после две године изградње, за коју је Влада Србије издвојила 342.000.000 динара.

Вучић је рекао да ће тај аеродром моћи да користе мали авиони, спортска и бизнис авијација. „Бизнис авијација расте најбрже у целом свету“, истакао је Вучић.

Директор „Аеродрома Србије“ Михајло Здавковић објаснио је да ће авиони АТР моћи да користе аеродром тек у другој фази, као и да су „Росуље“ један од најлепших аеродрома тог типа који имамо у земљи.

На аеродрому „Росуље“, где ће бити одржан и мањи аеро-митинг, присуствују и министар саобраћаја Томислав Момировић, министар полиције Александар Вулин, министар одбране Небојша Стефановић, начелник Генералштаба Војске Србије Милан Мојсиловић, као и велики број грађана који носе заставе Србије.

Председник је прво обишао хангар у којем су изложене летелице, а после тога ће присуствовати мини аеромитингу у коме ће учествовати неколико авиона и хеликоптера, као и падобранци.

Аеродром се простире на површини од 40 хектара и уз аеродромску зграду и хангар поседује рулну стазу и писту дужине 820 метара.

Носиће кодну ознаку 2Б, што значи да ће на њега моћи да слећу авиони с распоном крила до 24 метра, у шта спадају спортски и мањи авиони попут пајпера, цесне, мањег лир џета, ласте и сличних летелица које имају до 10 седишта.

„Росуље“ су прављене по стандардима за авионе АТР, што значи да ће у будућности, са продужењем писте, моћи да се користи за регионални саобраћај.

Аеродром „Росуље“ налази се на 5,5 километара од центра Крушевца, на висоравни Јасиковица, на којој има магле само пет дана у години и то током јануара месеца.

Извор: Ртс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest