Србија, Хрватска, Шпанија, Португал и Пољска одбили да носе траку дугиних боја

До почетка Мунидјала у Катару је остало нешто мање од два мјесеца, а по свему судећи биће то велики тест за свјетску кровну кућу фудбала (ФИФА) будући да је земља организатор турнира позната по кршењу људских права.

Једно од правила у Катару је забрана ношења и истицања заставе дугиних боја која представља ЛГБТ заједницу.

Због оваквог закона кренула је кампања коју је покренула Холандија, која ће се и наћи у групи А заједно са Катаром, под именом „Једна љубав“, а која подразумијева да капитени националних тимова око руке носе капитенске траке дугиних боја.

Међу првима који су подржали овакву акцију нашла се Енглеска, чији се капитен сликао са траком и казао да „ће оваква акција послати јасну поруку свијету“.

Након Енглеске, и Француска, Нјемачка, Холандија, Швајцарска, Велс, Белгија и Данска су прихватиле да учествују у кампањи.

Међутим остатак представника Европе на Мундијалу није прихватио овакав позив, па тако капитени Србије, Хрватске, Португала и Шпаније неће носити такву траку.

Неће носити ни капитен Пољске, Роберт Левандовски који ће са друге стране носити траку у бојама заставе Украјине, коју је лично добио од Андреја Шевченка.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest