Србија се затвара вечерас: Блокада на границама, у земљу могу само српски држављани

Границе Републике Србије ће од вечерас бити затворене, рекла је председница Владе Ана Брнабић. Границе остају отворене за држављане Србије који се враћају из иностранства, као и за дипломате и стране држављане са боравишном дозволом.

Председница Владе Ана Брнабић је навела да су од вечерас границе затворене и да ће на границама бити Војска Србије, која ће помагати санитарној инспекцији и граничној полицији.

„Србија се затвара вечерас“, рекла је Ана Брнабић гостујући у специјалној емисији РТС-а.

Премијерка је навела да грађанима Републике Србије не може да се забрани кретање.

„Најјача могућа препорука људима је да седе кућама, да буду у самоизолацији. Предшколске, школске и високошколске установе ће од сутра ујутру бити затворене“, рекла је Брнабићева.

Председница Владе је навела да од уторка креће настава путем РТС Планете, РТС 3 и путем дигиталних уџбеника.

„Сви који могу да раде од куће, треба да раде од куће. Они који не могу да раде од куће, што није случај у највећем броју сектора, осим у производним секторима, ту ће морати да се предузму заштитне мере, заштитна опрема и велики број компанија је то урадио“, казала је премијерка Брнабић.

Премијерка Србије Ана Брнабић

Председница Владе је навела да ће „гледати да привреда трпи што мање, зато што ово „Србија мора да преживи“.

„Наша економија ово мора да преживи. Људима морамо да обезбедимо послове, људи морају да наставе да раде, али уколико је могуће, треба да буде самоизолација, без окупљања, без посета, без излазака из куће без преке потребе“, рекла је Ана Брнабић.

Додала је да је Влада усвојила апел за лица старија од 65 година и позвала их да ове мере „схвате крајње озбиљно и да не излазе из кућа“.

„Организоваћемо се и са Црвеним крстом, са Сектором за ванредне ситуације и са омладинским удружењима и са свим политичким странкама и свима који желе да помогну да старијим суграђанима будемо на располагању, да доносимо намирнице, да урадимо све што можемо да урадимо да они буду заштићени“, истакла је Ана Брнабић.

Нагласила је да је обавеза свих држављана Србије који долазе из иностранства да оду у самоизолацију од 14 дана и да неће бити здравствених прегледа, као и да ће полиција, војска и локалне самоуправе проверавати колико се људи придржавају правила о самоизолацији.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest