Српска се развлашћује силом међународног фактора

Вријеме читања 2 минута

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик истакао је, након састанка са председником Србије Александром Вучићем, да Република Српска наставља да се бори за своја уставна права, иако се „развлашћује упорном силом међународног фактора“.

Додик је истакао да Српска све своје активности спроводи у складу са Уставом и Дејтонским споразумом

„Упознао сам председника Србије Александра Вучића са тренутном ситуацијом у БиХ. Ситуација је сложена, Уставни суд БиХ одузима пољопривредно земљиште Српске и чине све да укину статус Републике Српске”, рекао је Додик.

Он је посебно указао на наметање Кристијана Шмита за такозваног високог представника у БиХ

„Нисам спреман да за Српску жртвујем мир, али сам спреман да жртвујем себе за Републику Српску. Имате оне који прозивају неке санкције, иако их ја имам од САД. Никакви сукоби нису потребни, и неће их бити. Високи представник је наметнуо закон, а на то није имао право. Пре неки дан је била седница Судског тужилачког већа. Шест Бошњака је гласало да се смени председник, који је Хрват. Ниједан Србин није гласао. И то желе да ураде у Сарајеву, да преузму контролу и да управљају процесима у БиХ“, додао је Додик и истакао да уставним путем желе да се боре за своја права.

Он је рекао и да подржава пројекат „отворени Балкан“.

„Видимо да се доста жучи просипа на непотребне теме. Ја сам упознао председника Вучића да је РС у немогућој атмосфери притиска дала сагласност да се укину оружане снаге РС. Данашња ситуација је следећа – Устав БиХ не познаје надлежности БиХ за одбрану. Ми ћемо наставити са нашим активностима, ја разговарам са председником о томе, и са неким другим пријатељима ћу разговарати како бисмо дошли до најбољих решења“, рекао је Додик.

Српски члан председништва БиХ је рекао да је спреман да разговара, али да неће дозволити препуштање земљишта и шума централним властима у Сарајеву.

„Хвала председнику Вучићу што ме је саслушао, и слажемо се да мир нема алтернативу. Ми ћемо се политички борбено борити за наша права. Ми ништа не дирамо од Босне и Херцеговине. Али оно што сте отели – или ћемо ми унилатерално вратити, или ћемо другачије разговарати. Пре десет година се појавила Кетрин Ештон у Бањалуци. Тада смо потписали заједничку изјаву, и одгодили референдум. А реформи никаквих није било“, рекао је Додик.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest