Шта је откривено анализом узорака стена са Месеца

Вријеме читања < 1 минут

Лава је текла површином Месеца пре само две милијарде година, показала је анализа стена које су донете на Земљу у склопу кинеске мисије „Чанге-5“.

Фото: Envato

Наиме, хемијска анализа стене, тешке око два килограма, показала је да су на Месецу вулканске активности трајале дуже него што се до сада претпостављало, објавили су научници Академије геолошких наука у Пекингу.
Резултати анализе, објављени недавно у журналу „Сајенс“, указују да су то најмлађе вулканске стене на Месецу.

Научници су открили да су узорци милијарду година млађи од оних стена које су на Земљу донели астронаути из Америке и бившег Совјетског Савеза пре више од 40 година.

Један од коаутора студије, Александар Немчин, указао је да стене, донете у претходним мисијама, нису биле млађе од 3,1 милијарду година. Студија, међутим, није показала да на Месецу постоји велика количина радиоактивних елемената који би обезбедили топлоту неопходну за вулканску активност, тако да за научнике остаје непознаница како је лава тако дуго текла тим небеским телом који је формиран пре око 4,5 милијарде година. Пред научницима је стога још један задатак — да утврде које су то друге силе могле да одрже вулканску активност на Месецу.

Извор: Спутник

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest