Шта предвиђа изборни закон: ГОДИНУ дана ЗАТВОРА за грађане који не живе у Црној Гори, а долазе на гласање

Оно на шта опозиција и дио невладиног сектора посебно упућују су неправилности везано за грађане Црне Горе, који не живе у Црној Гори, али имају пребивалиште, а „домовину долазе да бране“ само у вријеме избора.

Илустрација, фото: Зоран Б. Лековић

Изборни закон у Црној Гори, предмет је вишегодишњих полемика, спорења, као најјачи инструмент режима за манипулацију и „дириговање“, а по свему судећи и прекрајање изборне воље.

Оно на шта опозиција и дио невладиног сектора посебно упућују су неправилности везано за грађане Црне Горе, који не живе у Црној Гори, али имају пребивалиште, а „домовину долазе да бране“ само у вријеме избора.

Оно чиме се јавно хвале, посебно Бошњачка странка је чињеница да је нпр. бошњачка дијаспора битно утицала на резултат референдума, те како кажу, њима припадају велике заслуге за „стицање независности“.

Међутим, закони у Црној Гори, кад би се примјењивали, предвиђају казне за грађане који имају пребивалишта и који бораве у иностранству дуже од 90 дана, а имају и пребивалиште у Црној Гори, а изађу на гласање.

Дакле, осим што се не примјењује закон који је прописан, он се свјесно и намјерно занемарује, односно, по њему се не поступа, осим ако се по процјени ради о „бирачима опозиције“.

Свако лице које савјесно или несавјесно крши закон о регистру пребивалишта или боравишта, као и закона о бирачким списковима и гласа на изборима иако по закону о избору одборника и посланика нема право на исто подлеже  кривичним и прекршајним одговорностима.

Дакле, закон, који се по свему судећи, селектвино примјењује, и по потреби предвиђа, затворске и новчане казне, за манипулацију и злоупотребу мјеста пребивалишта.

Члан 21

Казном затвора до једне године казниће се за кривично дјело:
1) ко податке о личности, који се прикупљају, обрађују и користе за бирачки списак, неовлашћено прибави или употријеби у сврху за коју нијесу намијењени;
2) ко да нетачне податке о пребивалишту и бирачком праву за себе или другог;
3) ко неовлашћено избрише, измијени, оштети, прикрије или на други начин учини неупотребљивим рачунарски податак бирачког списка или програм бирачког списка; 4) ко се, кршећи мјере заштите, неовлашћено прикључи у рачунар или рачунарску мрежу бирачког списка.

Члан 36

Новчаном казном у износу од 30 еура до 200 еура казниће се за прекршај физичко лице ако:

1) у року од осам дана не поднесе пријаву пребивалишта, пријаву промјене пребивалишта, односно адресе, пријаву о одласку у другу државу и пријаву повратка из друге државе (члан 10 ст. 1, 2, 4, 5 и 6);
2) не поднесе пријаву из члана 10 ст. 1, 2, 4, 5 и 6 овог закона за малољетно лице или лице лишено пословне способности (члан 11 став 1);
3) пријаву боравишта не поднесе у року од 24 часа од доласка у боравиште или не одјави боравиште прије одласка (члан 24)

Тако да сви они који гласају а имају пребивалиште, раде или бораве у иностранству на привременом раду (дужем од 90 дана) а гласају у Црној Гори имају могућност да проведу до 1 године у затвору у Црној Гори, као и да плате новчану казну ако гласају на изборима.

Извор: ИН4С

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest

Wordpress Social Share Plugin powered by Ultimatelysocial