Стејт департмент: Албанија кључна на балканској тури дроге

Стејт департмент поручује да реформе првоуђа у Албанији треба да се позбаве и уклањање судија и тужиоца који су повезани са оргаинзавним кркмиланом и који посједују необјашњиво велику имовину

Албанија је земља порекла канабиса и матична база за организоване криминалне групе које дистрибуирају наркотике на европска тржишта, наводи се у годишњем извјештају америчког Стејт департмента о међународној стратегији контроле трговине наркотицима и прању новца.

Канабис прозиведен у Албанији се шаље у Турску и размјењује за хероин и кокаин, који широм Европе кријумчаре трговци људима, истиче Стејт департмент.

Како се наглашава у извјештају, држављани Албаније играју велику улогу у међународној трговини наркотицима, а Албанија је кључни елемент балканске руте трговине дрогом ка западној Европи и Уједињеном Краљевству.

Криминалне групе из Албаније су присутне у Сједињеним Државама, Великој Британији и широм Европе, као иу Јужној Америци, укључујући Еквадор, Колумбију и Перу.

У извјештају се наводи да су албанске власти регистровале су пораст заплене кокаина преко луке Драч 2021. првенствено у пошиљкама банана из Еквадора, док су албанске снаге за спровођење закона учествовале у неколико међународних операција заплене дроге прошле године.

У тим операцијама албански држављани, су између осталих, хапшени у Грчкој, Италији, Шпанији и Холандији.

Додаје се да су албански органи за спровођење закона сарађивали су са америчким колегама у хапшењу и заплијени пошиљака наркотика и проналажењу лабораторија за прераду дроге у Албанији, као и заплијени имовине стечене у глобалној трговини наркотицима.

Указује се и на то да су албанске власти ухапсиле 38 особа, укључујући једног тужиоца и неколико високих полицијских званичника, у оквиру велике међународне истраге о наркотицима.

Са друге стране, Стејт департмент упозорава да албанске организоване криминалне групе настављају да перу новац стечен троговином дроге чиме доприносе високој стопи корупције у земљи.

Тврди се да су насилни злочини често повезани са организованим криминалом, као и да су судије, тужиоци, полицајци и новинари били изложени пријетњама.

Наглашава се да су релативно слаба владавина права, корупција и висока стопа незапослености главни проблеми слабе контроле трогивине дрогом у Албанији.

Стејт департмент поручује да реформе првоуђа у Албанији треба да се позбаве и уклањање судија и тужиоца који су повезани са оргаинзавним кркмиланом и који посједују необјашњиво велику имовину.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest