Стијовић и Марковић отворили реновирану зграду Центра за континентално воћарство

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде, Александар Стијовић и деканица Биотехничког факултета, проф. др Божидарка Марковић, данас су свечано отворили реновирану зграду Центра за континентално воћарство при Биотехничком факултету у Бијелом Пољу, саопштено је из тог ресора.

Фото: Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Министар Стијовић је истакао да је министарство опредијелило значајна средства за суфинансирање овог пројекта, који ће унаприједити високо образовање у сјеверној регији.

„И у претходном периоду смо имали посебан сензибилитет за институцију која представља темељ развоја црногорске пољопривреде и из тог разлога смо препознали све пројекте Биотехничког факултета и потрудили се да их подржимо. Тако да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде опредијелило значајна средства за суфинансирање и овог пројекта који ће унаприједити високо образовање у сјеверној регији, са посебним нагласком на развој сточарства, континенталног воћарства и ратарства, дакле, свих оних грана које су фундаменталне за сјевер Црне Горе”, казао је Стијовић.

Он се захвалио Биотехничком факултету, на изузетно преданом раду, са увјерењем да ће у наредном периоду наставити улагање у, како је навео, “наш највећи ресурс – наше студенте”.

“Увјерен сам да ће из Центра за континентално воћарство изаћи нови стручњаци који треба да приближе нове технологије пољопривредницима, добићемо стручни кадар, који ће,сигуран сам, својим знањем утицати на повећање приноса и квалитета производње“, поручио је министар.

Он је напоменуо да се од доласка на функцију министра залагао за квалитетну сарадњу са Биотехничким факултетом, те да је пројекат уређења зграде Центра за континентално воћарство само наставак те сарадње.

„И овим пројектом смо доказали да заједничким снагама можемо много тога да урадимо. Наравно, захвалност дугујемо и Општини Бијело Поље, Универзитету Црне Горе и свима који су помогли да за овако кратко вријеме учинимо да ова зграда добије једно ново рухо, да обезбиједимо студентима боље услове за даље школовање, а на њима је само да уче и донесу нову вриједност нашем друштву и да нашу земљу учине бољом“, нагласио Стијовић.

Деканица Биотехничког факултета, Божидарка Марковић, такође је изразила задовољство због коначног уређења зграде Центра за континентално воћарство.

„Центар за континентално воћарство и љековито биље постоји још од 1952. године и бави се научно истраживачким радом. У овом Центру од 2006. године реализује се један од ријетких студијских програма у Бијелом Пољу, Програм континентално воћарство и љековито биље и то и на основним и магистарским студијама. Међутим, обично за науку нема довољно финансијских средства и ријетко се улаже у реновирања, а у последњих 15 година, од када је кренула реализација студијског прогарма, иневстиције су углавном биле у унутрашњости зграде, да би се припремили и прилагодили наставном процесу”, казала је деканица.

Ипак, истиче Марковић, захваљујући разумијевању Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и потребе развоја сјеверног региона и реализације студијског програма у области пољопривреде, добили смо значајну финасијску подршку и извршили детаљно реновирање. Замијењена је комплетна вањска браварија, урађена је фасада, а одрађен је и дио унутрашњих радова, обновљене су подне подлоге и други ентеријерски радови.

” Захваљујући свему томе значајно су побољшани услови рада, тако да велику захвалност дугујемо Министарству које је опредијелило 80 % средстава, док су остатак опредијелили Општина Бијело Поље и Универзитет Црне Горе“, навела је Марковић.

Секретар Секретаријата за предузетништво и економски развој, Слободан Јелић, такође је присуствовао данашњем свечаном отварању, а том приликом истакао је да се нада да ће Бијело Поље остати град студената.

„Свјесни смо да је овај објекат изграђен јако давно и да му је била неопходна реконструкција, тако се у име Општине захваљујем свима на прегалаштву, а прије свега наставном особољу на иницијативи да дођемо до реконструкције и реновирања овог објекта. Такође, јако сам срећан и због студената, како са подручја општине Бијело Поље, тако и са сјевера, надам се да ћемо наставити да радимо на побољашњу услова за њихово школовање, те да ћемо у Бијелом Пољу имати и Правни и Економски факлутет, како би Бијело Поље остао град студената“, рекао је Јелић.

Проф. др Ђина Божовић, руководитељка студијског програма у Бијелом Пољу, истакла је да су студенти коначно добили зграду какву заслужују.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest