STIŽU PRAVDANJA IZ VAŠINGTONA: Nismo mi, ne znamo ko je izvršio napad dronovima

Foto: RT.RS
Nakon jučerašnjeg pokušaja napada dronovima na Kremlj, iz Vašingtona stižu poruke da nemaju veze sa ovim letelicama.

Sjedinjene Američke Države niti ohrabruju, niti dozvoljavaju Ukrajini da izvodi napade van svojih granica, izjavila je portparolka Bijele kuće Karin Žan Pjer komentarišući pokušaj napada dronom na Kremlj kada su dvije bespilotne letjelice oborene iznad rezidencije ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Da Bajdenova administracija nije znala za predstojeći napad dronom na Kremlj rekla su četiri američka zvaničnika, piše „Politiko“.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da će sve što dođe iz Kremlja uzeti sa rezervom.

Visoki zvaničnici Bajdenove administracije i dalje rade na tome da potvrde da li je napad naredio Kijev, a izvela ga je odmetnička proukrajinska grupa, ili je u pitanju „operacija pod lažnom zastavom Rusije“, izjavila su dva američka zvaničnika, navodi „Politiko“.

Ako je to bila Ukrajina, mi nismo imali unaprijed saznanja, rekao je jedan od zvaničnika koji je tražio da ostane anoniman.

„Razmatramo izveštaj, ali nismo u mogućnosti da potvrdimo njegovu autentičnost“, prenosi „Politiko“ reči drugog neimenovanog zvaničnika. Raspravljaće i Odbor za obavještajne poslove Senata.

Mihail Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, rekao je da Ukrajina nema nikakve veze sa napadima dronova na Kremlj. „Takav napad bi samo podstakao Moskvu da pošalje više projektila u Ukrajinu kako bi terorisao civilno stanovništvo. Zašto bi nam ovo trebalo? Gdje je logika u tome“, upitao je on.

Ali poslednjih mjeseci bilo je misterioznih napada koji dovode u pitanje nivo umešanosti Kijeva. Kremlj je u saopštenju opisao napad kao unaprijed planiranu terorističku akciju ukrajinskih snaga i pokušaj ubistva Putina.

Američki zvaničnici pozvali su se na sličnu retoriku da objasne svoju nespremnost da Ukrajini isporuče rakete dugog dometa, kao što su projektili ATAKMS koji mogu da se koriste na raketnim artiljerijskim sistemima HIMARS koje je Kijevu poslao Vašington. Sa dometom od 300 kilometara, ukrajinske snage bi mogle da iskoriste ove rakete da gađaju ruske pogranične regione, ali ne i Moskvu.

Međutim, Ukrajina je koristila oružje koje su obezbjedile SAD da napadne rusko tle. Dronovi „svičblejd“ američke proizvodnje navodno su korišćeni za gađanje Belgorodske oblasti, dok su precizni uređaji korišćeni u noćnom napadu na Kremlj nepoznati. SAD su Ukrajini poslale nepoznati broj dronova kamikaza „altius 600“ ranije ovog mjeseca.

Ove bespilotne letjelice, koje nose municiju tešku tri kilograma, imaju domet od 445 kilometara, što je dovoljno da sa severoistoka Ukrajine stignu do Moskve.

„Kada je riječ o ukrajinskim planovima o operacijama, očigledno je da je to njihova odluka“, rekao je novinarima u februaru sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Patrik Rajder.

Odgovarajući na noćni napad u Moskvi, Kremlj je rekao da Rusija zadržava pravo da uzvrati bilo gdje i kad god smatra potrebnim. Iako Putinova kancelarija nije ponudila nikakve informacije o tome kako će izgledati ova odmazda, visoki ruski poslanik Vjačeslav Volodin pozvao je Kremlj da upotrebi oružje koje može da zaustavi i uništi kijevski teroristički režim.

pogled.me/rt.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest