СТОЈАНОВИЋ: Дјечје просјачење представља озбиљно кршење права дјетета

У организацији Међународне организације рада и Министарства рада и социјалног старања јуче је у Подгорици одржана презентација експертске студије Брза процјена дјечјег рада у области дјечјег просјачења.

У складу са Програмом достојанственог рада у Црној Гори, Међународна организација рада (МОР) спроводи пројекат „Мјерење, подизање свијести и ангажовање политика ради унапређења борбе против злоупотребе дјечјег рада и принудног рада“ , који финансира Министарство рада Сједињених Америчких Држава, а у оквиру којег је студија и спроведена.
Циљеви пројекта МАП’16 у Црној Гори су унапређење политика и капацитета влада, националних органа, и других релевантних тијела за борбу против злоупотребе дјечјег рада, а спроводи се уз подршку Министарства рада и социјалног старања и других бројних релеватних институција.

 Догађају су осим представника ресорног министарства, присуствовали представници Центара за социјални рад, представници МУП-а, канцеларије Заштитника, синдикалних и послодавачких организација, Социјалног савјета, Завода за сојалну и дјечју заштиту те УН агенција УНИЦЕФ, ИОМ и УНДП.
 Државни секретар у Министарству рада и социјалног старања Дарко Стојановић казао је да овај пројекат има посебан значај за све који се баве проблемима заштите дјеце од злоупотребе.
“Дјечје просјачење, као један од најгорих видова дјечјег рада, представља озбиљно кршење права дјетета. Већина дјеце која просе долази из ромске и египћанске (РЕ) популације.

Тешке социјално-економске прилике и околности у којима ова дјеца живе, су главни разлог за такву ситуацију. Ово је трајна појава у Црној Гори, коју морамо континуирано пратити”, навео је Стојановић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest