Столтенберг: НАТО ће повећати број војника у приправности на више од 300.000

Столтенберг је најавио да ће у новом Стратешком концепту, који ће савезници усвојити у Мадриду, Русија бити дефинисана као „највећа и директна претња“ безбедности

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг најавио је да ће на свом самиту у Мадриду тај савез повећати број војника у високом степену приправности на више од 300.000, јавља Ројтерс.

– Ми ћемо трансформирати снаге НАТО за одговор и повећати број војника у високом степену приправности на више од 300.000 – рекао је Столтенберг на конференцији за новинаре у Бриселу, уочи самита НАТО који почиње у уторак у Мадриду.

У својим источним чланицама НАТО тренутно има око 40.000 стално распоређених војника у осам борбених група, подсјећа британска агенција.

На самиту у Мадриду челници Савеза донијеће одлуку о повећању неких од тих борбених група на ниво бригада.

Столтенберг је најавио да ће у новом Стратешком концепту, који ће савезници усвојити у Мадриду, Русија бити дефинисана као „највећа и директна пријетња“ безбједности.

– Очекујем да ц́е савезници јасно изјавити да Русија представља директну пријетњу нашој безбједности, нашим вриједностима, међународном поретку заснованом на правилима – навео је Столтенберг.

У последњем Стратешком концепту, усвојеном 2010. године, Русија је била дефинисана као стратешки партнер НАТО.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest