Столтенберг: Не гарантујем да ће Шведска и Финска постати чланице НАТО

Вријеме читања 2 минута

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг казао је да не може да гарантује да ће Шведска и Финска постати чланице НАТО, али да је његов циљ да ове земље буду дио савеза.

У разговору са новинарком Политика, Лили Бајерн, Столтенберг је, коментаришући противљење Турске, да се ове двије земље придруже алијанси, казао да је НАТО савез 30 земаља који имају различите погледе, и чије владе чине различите политичке партије.

– Прије свега, постоје различити погледи у НАТО о разлицитим питањима. Ми смо савез 30 разливичитих нација са разлиитим партијама на власти И имамо. Упрко стоме, импресивно је да, иако се не слажемо у неким питањима, уједињени смо око најважнијег – да бранимо једни друге и сигуран сам да ће тако бити и када је у питању приступ Шведске и Финске – рекао је Столтенберг.

Сматра и да савезнице, када имају неспоразум, треба да сједну и разговају и нађу рјешење.

-Није први пут да се један савезник или више њих не слаже са осталима. Шведска и Финска су аплицирали недавно и циљ је да приступе НАТО ускоро. Не могу да гарантујем да ће се то десити, али то је мој циљ. Морамо да узнемо у обзир и оно што се дешавало прије. Немају све савезнице исту почетну позицију о неком питању, али се надам да ћемо на крају доћи до рјешења – додао је генерални секретар НАТО.

Коментаришући своју недавну изјаву да би рат у Украјини могао трајати годинама, Столтенберг је казао да је његова порука да су ратови непредвидиви, али да је НАТО предвидио руску инвазију И о томе обавијестио савезнице.

Моја политичка порука је да морамо да будемо припремљени цијело вријеме трајања рата, иако наравно желимо његов крај што прије – поручио је.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest