Столтенберг: Савезници спремни да заштите сваки педаљ територије НАТО-а и у потпуности подрже Украјину

Осим што су обећале већу помоћ чланица НАТО-а за Кијев, савезници су се сложили да повећају број својих снага за брзо реаговање у источној Европи са 40.000 на 300.000 војника

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг затворио је данас самит западне војне алијансе поруком Москви да су савезници спремни да „заштите сваки педаљ територије НАТО-а“ и у потпуности подрже Украјину у њеној борби против руских снага.

Столтенберг је изјавио да се НАТО „постарао да противник буде увјерен, да ће, ако уради било шта слично ономе што је Русија урадила Грузији 2008. године или Украјини сада, то покренути пун одговор цијелог савеза“.

Столтенберг је рекао да је на тродневном самиту у Мадриду донијето неколико „трансформативних“ одлука.

Осим што су обећале већу помоћ чланица НАТО-а за Кијев, савезници су се сложили да повећају број својих снага за брзо реаговање у источној Европи са 40.000 на 300.000 војника.

На самиту су Шведска и Финска позване да се придруже као нове чланице и одобрена је нова листа најважнијих безбједносних приоритета за сљедећу деценију.

„Суочавамо се са најозбиљнијом безбједносном ситуацијом у посљедњих неколико деценија, али одговарамо на изазов јединством и одлучношћу“, рекао је Столтенберг.

Извор: Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest