Столтенберг: Улазак Финске у НАТО ће бити без тешкоћа и брзо

Вријеме читања 2 минута

Предсjедник Европског савjета Шарл Мишел jе такође рекао да би придруживање Финске Алиjанси у великоj мjери доприниjело европскоj безбjедности и било снажан сигнал одвраћања у вриjеме када Русиjа води рат у Украjини

Генерални секретар НАТО Jенс Столтенберг поздравио jе данас изражену вољу финских вођа да та земља уђе у Атлантску алиjансу и обећао им jе брз приступни процес без тешкоћа, јављају агенције.

– Ради се о сувереноj одлуци Финске… Ако Финска одлучи да поднесе захтjев за чланство она ће бити топло примљена у НАТО и приjемни процес ће бити без тешкоћа и брз – рекао jе он у саопштењу.

Фински предсjедник и премиjерка Саули Нинисто и Сана Марин данас су у заjедничком саопштењу рекли да подржаваjу приступање НАТО-у „без одлагања“, и кренули великим корацима ка кандидатури коjа би требало да буде обjављена у недељу.

– Финска jе jедан од наjближих партнера НАТО, одрасла демократиjа, чланица Европске униjе и земља коjа битно доприноси евроатланстскоj безбjедности – рекао jе Столтенберг и нагласио да се слаже са финским вођама да би приступање Финске Алиjанси истовремено оjачало безбjедности и НАТО и Финске.

– Приступање Финске би показало да су врата НАТО отворена и да Финска одлучуjе о сопственоj будућности – рекао jе он.

Предсjедник Европског савjета Шарл Мишел jе такође рекао да би придруживање Финске Алиjанси у великоj мjери доприниjело европскоj безбjедности и било снажан сигнал одвраћања у вриjеме када Русиjа води рат у Украjини.

Финска диjели раницу од 1.300 километара са Русиjом са коjом jе имала теку прошлости. Инваизjа Украjине jе погурала Финску да подржи улазак у НАТО после више година неутралног статуса, да би гарантовала своjу безбjедност.

One thought on “Столтенберг: Улазак Финске у НАТО ће бити без тешкоћа и брзо

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest