Суђење Владици Јоаникију и свештенству одложено за 16 јули

Пише: Дијана Ћоровић

Преосвећеном Епископу   будимљанско-никшићком г.  Јоаникију и осморици свештеника никшићког саборног храма: Мирку Вукотићу, Слободану Јокићу, Данилу Зиројевићу,Жељку Ројевићу, Остоји Кнежевићу, Василију Брборићу, Дргану Крушићу и Николи Маројевићу,у Основном суду у Никшићу је одложено суђење. Нови претрес је заказан за 16.јул.

Прво рочиште није одржано зато што се један од окривљених, свештеник Слободан Јокић, налази на бањском лијечењу због здравствених проблема које је имао и раније, а који су се погоршали ситуацијом која се дешавала приликом хапшења.

Испред зграде ОДТ у Никшићу овим поводом окупило се неколико стотина грађана како би дали подршку, узвикујући: “Не дамо светиње!“; Устала је Црна Гора, светиња се бранит’ мора!“

Да подсјетимо, свештеницима је на терет стављено кривично дјело за “ непоступање по здравственим прописима за сузбијање опасне заразне болести“ када  су на Дан Светог Василија  12ог маја вршили вјерски обред – литије у Никшићу уз присуство великог грађанства. Њихово лишавање слободе изазвало је велико негодовање код великог броја грађана у Никшићу и шире.

Сходно томе вјерујући народ  је имао потребу да пружи подршку владици Јоаникију и свештеницима на примјерен и достојанствен начин.

Прије суђења владика Јоаникије и свештеници су служили Свету архијерејску литургију у Саборној цркви Светог Василија Острошког.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest