Суђење за „државни удар“ 18. октобра, неизвјестан ТВ пренос

Вријеме читања 3 минута

Апелациони суд је 5. фебруара укинуо пресуду којом је 13 оптужених осуђено на укупно око 70 година затвора

Поновно суђење за покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. године у Црној Гори заказано је за 18. октобар са почетком у 9 часова. Предмет је додијељен судији Зорану Радовићу. Како је за портал Дан одговорила портпаролка Вишег суда у Подгорици, Аида Музуровић, одлука о преносу суђења на ТВ донијеће вијеће суда на главном претресу.

image

Како је раније саопштено из Апелационог суда, вијеће је укинуло првостепену пресуду јер су у поступку њеног доношења и у самој пресуди почињене битне повреде одредаба кривичног поступка, а због којих се нијесу могли прихватити ни чињенични ни правни закључци у првостепеној пресуди, како у односу на постојање кривичних дјела за које су оптужени оглашени кривим, тако и у односу на постојање њихове кривице за та дјела.

image

Тада је одлучено и се оптуженом бившем генералу српске Жандармерије Братиславу Дикићу, укине притвор и да се пустити на слободу, што је и урађено.

image

Апелациони суд је 5. фебруара укинуо пресуду којом је 13 оптужених осуђено на укупно око 70 година затвора. Поступак је враћен на поновно суђење Вишем суду у Подгорици пред измијењеним судским вијећем.

image

Раније је судија Сузана Мугоша је приликом изрицања пресуде, поред осталог, навела да су руски држављани Едуард Шишмаков и Владимир Попов од 2016. године формирали криминалну групу у Србији, Русији и Црној Гори која је требало да изврши криминална дјела како би застрашили грађане Црне Горе, угрозе живот и тијело грађана и озбиљно угрозе основне уставне, политичке и друштвене структуре Црне Горе. Уовом предмету свједок сарадник био је Саша Синђелић.

image

Едуард Шишмаков је првостепеном пресудом, коjа jе укинута, осуђен је на 15 година затвора, Владимир Попов на 12, лидери опозиционог Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић на по пет година затвора, а Братислав Дикић на осам година затвора. Предраг Богићевић и Немања Ристић укинутом пресудом били су осуђени на по седам година робије. Михајло Чађеновић био је осуђен на годину и шест мјесеци, Бранка Милић држављанка Србије која је са суђења побјегла у амбасаду Србије, осуђена је на три године затвора. Милану Душићу је изречена казна на годину и по затвора, Драган Максић био је осуђен на годину и девет мјесеци, Србољуб Ђорђевић на годину и по, а Кристина Христић на условну казну.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest