Свака последица има свој узрок

Пише:Дијана Ћоровић

У стању природне катастрофе, а оно што нас је задесило ових дана са корона вирусом је природна катастрофа, указују се све слабости система у којем живимо. Покушаћу да у овом осврту на насталу ситуацију у земљи укажем на неке узроке који су довели до тога да систем не функционише или бар не функционише у оној мјери која би задовољила нас, обичне грађане.

Упркос доступности друштвеним мрежама и свим могућим информацијама и дезинформацијама којима смо затрпани буквално из сата у сат остало је доста нејасноће у томе колико је здравствени систем у Црној Гори спреман дочекао овај први удар. Дуго смо били,  по званичним подацима, једина земља у Европи без утврђеног присуства  корона вируса.  Да ли је баш тако? Остали смо ускраћени за информације колико је људи тестирано, колико је њих у изолацији, у карантину, колико се наших држављана, вратило у земљу без мјера  санитарног надзора и још много чега. Неко ће из државних органа вјероватно рећи да сви ти подаци постоје али да нијесу за ширу јавност. Нама, који свакодневно сретамо своје комшије и пријатеље који су се уназад неколико дана вратили из држава којима хара вирус, а који слободно шетају без икаквих превентивних  мјера , звучи мало чудно кад нас надлежне институције увјеравају да су предузете све мјере о заштити од вируса.

Затрпани приливом нових ихформација које  имају за циљ  спречавање ширење вируса, грађани су упозорени да остану кући, да се сами заштите, да сами спроводе те мјере у кући и у свом окружењу, да се не излажу непотребним изласцима.  А ипак, грађани се морају сами изложити том ризику да би набавили основна средства за заштиту, којих успут, буди речено и нема у великом броју апотека. Ако их и  нађу, њихова цијена  је многоструко већа од реалне цијене. Нико нема времена да постави питање зашто је грађанство доведено на руб ризика и да ли су надлежни заиста благовремено реаговали да припреме народ  на ванредну ситуацију?

Данас се очекује обраћање предсједника владе о мјерама којима ће заштитити социјално најугроженије слојеве. У том смислу  подржавам и у потпуности сам сагласна пакетом социо-економских мјера које је позната консултантска компанија (‚‚Fidelity consulting“) изнијела као приједлог  влади Crne Gore. Mишљења сам да је много боље искористити средства и изборити се са тренутном ситуацијом умјесто што се нашим парама којим располаже влада спашавају предузећа која је немогуће спасити попут  националног авио превозника. Постоји још много узрока који су довели до новонастале ситуације али о њима неком  другом приликом. За сада само препоруке старијима: заштитите себе и друге  поштујући мјере о неизлагањју могућој зарази, а млађим генерацијама: помозите својим родитељима и искористите ово вријеме без дојч кафа, кафића, диско клубова, кладионица и вратите се старим добрим књигама.  Моја препорука : стари добри руски класици, Шекспир, Едгар Алан По или још боље сами изаберите.

Пребродићемо заједно ову невољу а ви ћете бити богатији тиме што сте нешто прочитали а не само одгледали филм или скраћена издања на интернету.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest