Свима пуна уста сјевера, а откупљивачи без подршке

Print screen

Већину откупљивача шумских плодова са сјевера и поред родне године, очекује неизвјесан пласман на тржиште. Због економске кризе у Европи, све је мање интересовање, а конкуренција је велика. Највећи проблем је продаја малине, због високе откупне цијене, а помоћи од државе нема, па су откупљивачи, кажу, препуштени сами себи.

“Нажалост због ситуације на Западу цијене су доста ниске и пласман је упитан”, каже откупљивач Богић Недовић.

Док за печурку колико-толико имају рачуницу, због откупа малине биће у проблему.

“И потражња и цијена малине су мало пали. Откупна цијена малине је 4,30 еура. Тако смо и одредили. Међутим, данас малина не може да се прода са свим трошковима производње ни четири еура на тржишту ЕУ”, казао је Недовић.

Иако су у региону откупљивачи добили субвенције, то није случај у Црној Гори.

“Нико од њих се до сада није огласио. Чак смо добили индиректне информације да су у техничком мандату и да не емогу да интервенипу. То је за мене упитно, јер држава мора да се укључи. Пуна су нам уста сјевера, а када је кризно вријеме нико нам не окреће главу”, казао је он.

И док једни муку муче, велики хладњачари немају таквих проблема.

“Печурка од 70 – 80 одсто иде на италијанско тржиште, 10 – 20 одсто на швајцарско. Изрезао сам сада цирка једно 750.000 еура и залихе. Очекујем да ће то да иде на износ близу четири милиона”, казао је откупљивач Божо Булатовић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest