Tačiju i Veseljiju produžen pritvor

Foto: Jutjub printskrin/PRVA

Specijalizovana vijeća Kosova u Hagu produžila su za još dva mjeseca pritvor liderima nekadašnje OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i Metohiji i u Albaniji.

U odluci suda se navodi da je raspravno vijeće ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična djela iz optužnice.
„Postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svjedoke ili ponoviti krivično djelo“, navodi se u odluci.
Rizik od bjekstva optuženih vijeće je odbacilo kao osnov za produženje pritvora. Kao i u prethodnih 14 odluka produženju pritvora, sudije su utvrdile da je Tači i pre hapšenja, u jesen 2020., „pokušao da potkopa sud“ i da je „nudio povlastice osobama koje je pozivalo Tužilaštvo“.
Vieće je u odluci, između ostalog, naglasilo da je utvrđeno da je Tači nedavno u sudskom pritvoru „posjetiocima prenio informacije dobijene tokom svjedočenja zaštićenih svjedoka“.
Kako piše u odluci, Tači je posjetiocu „prenio uputstva za budućeg svjedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svedočenja“.
„Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz vijeća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja“, piše u odluci.
Što je tiče Veseljija, sudije su naznačile da on, kao i Tači, „nastavlja da igra značajnu ulogu na Kosovu na osnovu svojih prethodnih položaja“ i da su, dok je bio šef obavještajne službe ŠIK, njeni agenti „bili umješani u zastrašivanje svjedoka“.
Veće je zaključilo i da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi ponovo „počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući svjedoke“.
Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Ševeningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na KiM. Njima se sudi zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.
Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodjela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na KiM i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.
Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke). Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.
Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020.
U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.
Pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest