„Тајм Аут“ Влаховић: Сврха мањинске владе су биле реформе, а не да сервира Црну Гору националистичким и великодржавним аспирацијама Србије

Уколико се премијер Дритан Абазовић и његови министри дрзну и покушају да усвоје уговор са Српском православном црквом у садржају који смо сви виђели, не видим могућност, нити постоји ни зрнце логике и политичког и било којег другог оправдања да ова влада опстане, оцијенио је предсједник Хелсиншког одбора за људска права, амбасадор Миодраг Влаховић.

Он је за Побједу рекао да се у понашању и изјавама Абазовића, без обзира на то да ли ради по диктату или свјесно штети држави, поводом споразума са СПЦ јасно види намјера да се тој цркви да повлашћени статус, да се фалсификују историјске чињенице, да се узурпирају права и власништво државе Црне Горе.

“Најава премијера Абазовића да ће на сљедећој сједници Владе бити прихваћен текст „темељног“ уговора са Црквом Србије – у оном садржају који је учињен доступним јавности уочи његове посјете Београду – сагласна је његовом игнорисању и негирању свих историјских и правних чињеница и аргумената и јасном ниподаштавању и бруталном кршењу интереса и права Црне Горе. У његовом понашању и изјавама поводом споразума са СПЦ јасно се види намјера да се тој цркви да повлашћени статус, да се фалсификују историјске чињенице, да се узурпирају права и власништво државе Црне Горе и да се, третирајући Црну Гору као једну од територија на којима ђелује српска црква, угрози црногорска независност и наш национални и државни интегритет и идентитет”, истиче предсједник ЦХО.

“Не видим могућност, нити постоји ни зрнце логике и политичког и било којег другог оправдања – уколико се Абазовић и његови министри дрзну и покушају да усвоје овај акт у садржају који смо сви виђели – да ова влада опстане. Сврха и функција те владе је била и остала да се бави реформама у контексту европске агенде, а не да сервира Црну Гору националистичким и великодржавним аспирацијама Србије и њеног вођства. Сигуран сам да демократске и суверенистичке политичке снаге у нашој земљи и цјелокупна грађанска и слободарска црногорска јавност то неће дозволити”, закључује Влаховић

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest