TAKEROV INTERVJU SA PUTINOM: Srbi su poseban narod, Jelcinj je razumio šta je Zapad uradio napadom na Srbiju

Foto: X/printskrin

Američki voditelj i novinar Taker Karlson uradio je intervju sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je emitovan na sajtu novinara i na Iksu.

“Da li je ovo tolk-šou ili ozbiljan razgovor?”, pitao je Putin Takera na početku intervjua.

Prije toga, voditelj je pitao Putina zašto je rekao da je postoji mogućnost da Amerika izvede iznenadni napad, kada se oglasio prije početka SVO. Ruski lider je rekao da nije rekao tako nešto.

Putin je rekao da je ozbiljno postavio pitanje Takeru jer zna da se novinar bavi istorijom. Posle toga, ruski lider je objasnio istorijski kontekst sukoba u Ukrajini.

Princ Oleg je 882. godine došao u Kijev i pomerio prestonicu iz Novgoroda u Kijev, čime je Rusija dobila dvije prijestonice.

Krštenje Rusije se desilo 988. godine kada je princ Vladimir prihvatio pravoslavlje.

“Pojavili su se oblici ruske državnosti”, podsjetio je Putin.

Crnomorski region, koji je stečen za vreme Katarine II, nikada nije imao nikakve istorijske veze sa Ukrajinom, podsjetio je ruski predsjednik.

On je posebno podsjetio da su tokom formiranja Sovjetskog Saveza boljševici stvorili Sovjetsku Ukrajinu, koja još uvijek nije postojala, dok je Vladimir Lenjin insistirao da republike imaju pravo da se otcijepe od SSSR-a.

Ranije je Putin primijetio da je Odesa ruski grad i da “svi to dobro znaju”.

Šef ruske države je istakao da je cio jugoistok Ukrajine uvijek bio proruski orijentisan i da su to istorijske ruske teritorije.

Putinov poklon Takeru

Ruski predsednik Vladimir Putin predao je američkom novinaru Takeru Karlsonu fasciklu sa kopijama pisama Bogdana Hmeljnickog, koji se obratio Varšavi zahtijevajući poštovanje prava stanovništva zemalja koje se danas zovu Ukrajina.

Tokom intervjua, ruski lider je napomenuo da predaje istorijske dokumente kako bi potvrdio svoje riječi o istoriji ruske države.

Hmeljnicki je, podsjetio je Putin, pisao Varšavi zahtevajući da se poštuju prava ruskog stanovništva, a nakon što je dobio odbijenicu, počeo je da piše Moskvi sa zahtjevom da ih „uzme pod jaku ruku moskovskog cara“.

Kako je primijetio ruski predsjednik, dokumente poklanja novinaru kao uspomenu.

Rusija i Ukrajina će se prije ili kasnije dogovoriti

Rusija i Ukrajina će se prije ili kasnije dogovoriti, saopštio je Putin. Putin je rekao da želi da se situacija u Ukrajini riješi putem pregovora.

Ukrajinci se i dalje osjećaju kao Rusi, a to što se dešava je element građanskog rata, objasnio je on.

Foto printskrin Taker Karlson netvork

Zapad misli da su borbena dejstva u Ukrajini zauvjek odvojila jedan dio ruskog naroda od drugog, ali će do ponovnog ujedinjenja doći, rekao je ruski lider.

Rusija nije mogla da ostane pasivna u situaciji sa Donbasom, rekao je ruski predsjednik.

“Pa, kako da ne pokažemo zabrinutost zbog onoga što se dešava? Sa naše strane to bi bila zločinačka nepažnja”, rekao je Putin.

Ukrajina je donijela odluku da odustane od pregovora sa Rusijom po nalogu iz Vašingtona, sada SAD treba da isprave tu grešku. Kako je istakao: Ukrajina je počela rat, cilj Rusije je da ga završi.

“Rusija za sada nije postigla cilj specijalne vojne operacije, jer je jedan od njih – denacifikacija: zabrana različitih neonacističkih pokreta”, objasnio je on.

Tokom pregovora u Istanbulu, Moskva i Kijev dogovorili su se da se neonacizam neće gajiti u Ukrajini i da će biti zakonski zabranjen u zemlji, otkrio je Putin.

On je podsjetio da su pregovori bili skoro završeni, ali je Kijev odbacio ove sporazume kada su se ruske trupe povukle iz Kijeva.

Ruski predsjednik rekao je da je upozorio svog američkog kolegu Džoa Bajdena na opasnost da Vašington podrži procese koji su se odigrali u Ukrajini prije početka specijalne operacije.

Putin nije ulazio u detalje razgovora sa Bajdenom, ali je primijetio da mu je više puta govorio da SAD prave veliku grešku istorijskih razmjera podržavajući procese u Ukrajini i odgurujući Rusiju.

NATO može da prizna kontrolu Rusije nad novim teritorijama, postoje opcije, ako postoji želja, kaže ruski lider.

“Zapad je počeo da shvata da je nemoguć strateški poraz Rusije – neka razmisle šta dalje da se radi, mi smo spremni za dijalog”, poručio je Putin.

Rusija je 2014. godine bila primorana da uzme Krim pod svoju zaštitu, jer je poluostrvo bilo u opasnosti, objasnio je on.

Izjave da će Amerikanci morati da ratuju sa Rusijom ako se obustavi pomoć Kijevu jeftina su provokacija, rekao je ruski lider.

O Srbiji

Rusija nije mogla da ne ustane u odbranu Srbije tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji, izjavio je Putin u intervjuu.

“Čim su počela dešavanja u Jugoslaviji, Boris Jeljcin digao je glas u znak podrške Srbima; nismo mogli da ne stanemo u odbranu Srba, jer su Srbi poseban i nama blizak narod, sa pravoslavnom kulturom. To je narod koji je patio generacijama”, rekao je Putin komentarišući kako je NATO prekršio obećanje Rusiji da se neće širiti na istok, a što je u srži tekućeg konflikta s Ukrajinom

Kako je rekao, SAD su se uprkos tome odlučile na kršenje međunarodnog prava i bombardovanje Beograda.

“Time su SAD otvorile Pandorinu kutiju. Štaviše, šta je rečeno kada je Rusija protestovala i izrazila svoje negodovanje? Povelja UN i međunarodno pravo su zastarjeli. Sada se svi pozivaju na međunarodno pravo, ali su tada počeli da govore da je sve zastarjelo”, rekao je Putin.

Putin je kazao da su Jeljcina ismijevali da je alkoholičar, ali da je bivši ruski lider dobro razumio šta je Zapad uradio napadom na Srbiju.

Njemačka ćuti

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je iznenađen ćutanjem Berlina u situaciji sa sabotažom na Severnom toku.

Rusija je spremna da snabdeva Evropu gasom preko preživelog gasovoda Severni tok

“Sjeverni tok 2 je oštećen, ali jedna cijev je živa i zdrava i može da snabdijeva Evropu gasom, ali Njemačka je ne otvara. Spremni smo, izvolite”, rekao je Putin.

Hit rasprava sa Takerom

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, komentarišući eksplozije Sjevernog toka, rekao da CIA nema alibi.

Na pitanje novinara Takera Karlsona ko je digao Sjeverni tok u vazduh, Putin je odgovorio:

“Vi, naravno”.

Novinar je odgovorio da je tog dana bio zauzet.

“Vi lično možda imate alibi, ali CIA nema takav alibi”, naglasio je Putin.

Taker je Putina pitao zašto ne pokaže dokaze da je CIA to uradila kako bi izvojevao propagandnu pobjedu, na šta je ruski lider odgovorio je da je veoma teško pobijediti SAD u propagandnom ratu jer one kontrolišu sve svjetske medije.

Rusija postala prva ekonomija u Evropi

Rusija je 2023. godine postala prva evropska ekonomija po paritetu kupovne moći, uprkos sankcijama, tvrdi Putin.

Putin je naglasio da se protiv Rusije primjenjuje najveći broj sankcija u svijetu.

Zapadna kultura pragmatičnija, Rusi više razmišljaju o vječnom

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da ruski narod više razmišlja o vječnim i moralnim vrijednostima.

“Ruski ljudi, Rusi više razmišljaju o vječnom, više razmišljaju o moralnim vrijednostima. Na kraju krajeva, zapadna kultura je pragmatičnija”, rekao je Putin.

Svijet će se promijeniti bez obzira na to kako se događaji u Ukrajini završe, rekao je ruski predsjednik.

“Kao što sam već rekao, svijet će se i dalje mijenjati bez obzira na to kako se događaji u Ukrajini završe. Svijet se mijenja”, rekao je Putin.

On je naglasio da i američki stručnjaci u svojim člancima primjećuju da se pozicija SAD u svetu postepeno mijenja.

“A ovo pišu ljudi koji nisu antiamerikanci, oni jednostavno prate trendove razvoja u svijetu”, zaključio je Putin.

Zapad se više plaši jake Kine

Zapadne zemlje se više plaše jake Kine nego Rusije, uvjeren je ruski lider. On je podsjetio da u Kini živi milijardu i po ljudi, dok ih u Ruskoj Federaciji ima 150 miliona.

Kineska ekonomija se sada ubrzano razvija, primijetio je šef ruske države.

On je podsjetio na citat Ota fon Bizmarka da je glavna stvar potencijal, a Kina ima veoma veliki potencijal.

Sada je Kina prva ekonomija u svijetu po paritetu kupovne moći i ekonomskom obimu, naglasio je predsjednik.

Gerškovič je špijun

Novinar lista The Wall Street Journal, američki državljanin Evan Gerškovič, uhvaćen je u Rusiji dok je na tajnoj osnovi pribavljao povjerljive informacije, kaže Putin.

“Znate, možete da pričate šta god hoćete o tome šta je špijun, a šta nije, ali postoje određene stvari predviđene zakonom. Ako osoba prima tajne informacije i to radi na tajnoj osnovi, onda se to naziva špijunaža. On je upravo to uradio: dobijao je tajne informacije”, rekao je Putin.

“Majdan” je kolosalna politička greška

Predsjednik Rusije rekao je da je CIA izazvala puč u Kijevu 2014. godine. Kako kaže, tehnički je CIA odradila sve kako treba, ali je to bila kolosalna politička greška. Putin je objasnio da bi tadašnji ukrajinski predsednik Viktor Janukovič izgubio na vanrednim izborima na koje je pristao.

“Zašto onda puč? Zašto žrtve? Zašto prijetnje Krimu? Zašto su kasnije započeli operacije u Donbasu? To je ono što ja ne razumijem. To je pogrešna računica”, kazao je Putin Takeru.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da zna da je američki novinar Taker Karlson nekada želio da radi za CIA.

Ruski predsjednik je podsjetio da je i sam radio u sovjetskoj obavještajnoj službi.

“CIA je organizacija za koju ste, kako sam razumio, nekada željeli da radite. Hvala Bogu da vas nisu primili”, kazao je Putin.

Ruski predsjednik rekao je da su tokom puča u Kijevu SAD tražile od Moskve da “smiri Viktora Janukoviča”, a kao odgovor obećale su da će “smiriti opoziciju”.

Putin je napomenuo da je prije početka nemira u Kijevu ruska strana dobila poziv iz Sjedinjenih Država.

“Rečeno je: vi smirite Janukoviča tamo, a mi ćemo smiriti opoziciju; neka sve ide putem političkog rješenja”, rekao je Putin.

Šef ruske države je dodao da je Moskva bila saglasna s takvim stavom.

Putin o teškoj grešci Vašingtona

Ruski predsjednik Vladimir Putin je nazvao upotrebu dolara u spoljnopolitičkim borbama greškom američkog rukovodstva.

“Znate, to je jedna od najtežih strateških grešaka političkog rukovodstva Sjedinjenih Država – korišćenje dolara kao instrumenta spoljnopolitičke borbe”, rekao je Putin.

On je dolar nazvao glavnim oružjem za održavanje moći SAD u svijetu.

“Čim je političko rukovodstvo odlučilo da koristi dolar kao instrument političke borbe, zadalo je udarac toj američkoj sili”, naglasio je Putin.

Putin o plaćenicima u Ukrajini

Putin kaže da je najviše plaćenika stiglo u Ukrajinu iz Poljske.

“Najviše plaćenika je iz Poljske, na drugom mjestu su plaćenici iz Sjedinjenih Država, na trećem iz Gruzije”, kazao je on.

Ako neko poželi da pošalje redovne trupe u Ukrajinu, to bi moglo dovesti čovječanstvo do ozbiljnog planetarnog sukoba, upozorio je on.

“Da li je to potrebno SAD? Zbog čega? Hiljadama kilometara od nacionalne teritorije. Nemate se čime zanimati? Imate mnogo problema na granici”, dodao je Vladimir Putin.

“Rusija nema interesa za sukob sa Poljskom, Letonijom i drugim evropskim zemljama”, naglasio je Putin.

“Zapadni lideri koriste horor priče o Rusiji da bi dobili novac od poreskih obveznika”, objasnio je on.

pogled.me

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest