Тениски армагедон:НЕМА ВИМБЛДОНА


Ове године неће бити Вимблдона, одлучили су организатори највећег тениског турнира на свету.

Разлог за ову одлуку је пандемија САРС-ЦоВ-2 типа корона вируса.

„Са великим жаљењем организатори су одлучили да се шампионат на Вимблдону 2020. отказује због стрепње за јавно здравље услед епидемије. Уместо ове године, 134. издање Вимблдона биће одржано од 28. јуна до 11. јула 2021. године“, наводи се у саопштењу.

Након што су организатори Ролан Гароса самоинцијативно, без консултација са осталим гренд слем турнирима и челницима Асоцијације тениских професионалаца (АТП) и Женске тениске асоцијације (ВТА) донели одлуку о померању датума тог такмичења, Вимблдон се нашао у жижи јавности, а хаос у „белом спорту“ је овог часа достигао несуђене размере.

Подсетимо, најпознатији тениски турнир требало би да се одржи од 29. јуна до 12. јула, Новак Ђоковић да на њему брани титулу и 2.000 АТП бодова, али, по први пут од Другог светског рата надметања на „Свеенглеском тениском клубу“ неће бити.

Британски „Дејли телеграф“ истиче да су алтернативе тој одлуци биле да се игра „иза затворених врата“, односно без публике, као и она по којој би се Вимблдон одржао у неком другом термину, али су организатори то оценили као „неодрживе теорије“ и нису их озбиљно ни разматрали.

Наиме, чак и да гледалаца не буде, одржавање једног тако комплексног такмичења захтевало би хиљаде радника на теренима „Свеенглеског тениског клуба“, а то није допустиво у ситуацији са пандемијом САРС-ЦоВ-2 корона вируса.

Са друге стране, ни померање за неки јесени термин није долазило у обзир, иако су Олимпијске игре одложене за 2021. годину па су ти спортски термини упражњени, јер је за надметања у Вимблдону, односно тамошњу траву, јако важно да се не игра после јула, имајући у виду да подлога не би била ни најмање квалитетна током двонедељних тениских окршаја ако би се играло у августу или касније.


Вимблдон, притом, за разлику од осталих гренд слем турнира уопште не очекује велики финансијски губитак јер је осигуран од избијања пандемије, јавља „Дејли мејл“, па одлука о отказивању неће толико тешко пасти тениским челницима у Лондону.

Иначе, само место одржавања турнира већ је дато локалним здравственим властима на располагање, како би се што боље изборили са новим корона вирусом.Подсетимо, Ролан Гарос је, одлуком Тениског савеза Француске, прилично самовољно померен за период 20. септембар – 4. октобар, а званично, решењима АТП и ВТА, тенис се неће играти до јуна, након што је цела „сезона на шљаци“ обрисана из такмичарског календара.


Шта ће бити са остатком ове сезоне, а шта тек са АТП и ВТА бодовима, огромна је непознаница у овом тренутку и нема сумње да „бели спорт“ преживљава најтежу кризу у „Опен ери“. Реч „армагедон“ можда и најбоље описује тренутну ситуацију, у којој се још увек не зна да ли ће се бодови брисати, „замрзавати“ или на неки други начин рачунати (иако у Америци има иницијатива да се „примени план Рафаела Надала“ који би прилично уздрмао надања Новака Ђоковића да обори наизглед необорив рекорд Роџера Федерера).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest