ТОНЕ ПОВРЋА ПРОПАДАЈУ ЈЕР ОТКУПА НЕМА ⁉️⁉️

Вријеме читања 2 минута

ДРЖАВА ДОЗВОЛИЛА УВОЗ НЕКОНКУРЕНТНЕ РОБЕ!!!

И пољопривредници из Зете незадовољни су продајом производа и тврде да је то све због тога што је држава дозволила увоз неконкуретне робе. Огорчени су на Министарство пољопривреде што их не заштити од увозника, јер у Зети има производа толико да се може нахранити цијела Црна Гора. Узгајивач зелениша и бораније Наташа Мараш каже да продаје више нема.

“Убрала сам 500 килограма бораније за продају данас и пола сам вратила. Подијелићу рођацима бар да нечему служи јер ће да пропадне. Откупа нема, а ми са производима више немамо гдје. Треба да наставим да берем и ако не продам шта ћемо онда. Највјероватније ћу је поклонити народној кухињи, бар да ме неко благосиља. Ништа се продати не може због увоза из Албаније. Проблем је то што су наши производи квалитетни и држе цијену, а онда они крену да увозе шлепере и шлепере робе коју ми на тржишту имамо и произвођачи из Зете не могу да продају ни килограм. Не разумијем због чега се увози роба које имамо у изобиљу од наших произвођача, праву домаћу. Вјерујете ли берем данас боранију, а плаче ми се, јер знам да је продати сву нећу. Толико смо се породично трудили да подигнемо засаде, а сада не можемо ништа да продамо”, каже Мараш.

Мараш сматра да би министар пољопривреде требало да нађе начин да заштити пољопривреднике из Зете и Малесије.

“Ми држимо Црну Гору са производима. Морамо да схватимо да је производња хране на првом мјесту. То смо ваљда схватили сад у доба короне. Они то не разумију изгледа још. Цијене неких производа су толико пале да се не исплати радити. Има ли игдје да купите пакет купуса за два еура. Мора да се контролише увоз, јер се узалуд мучимо. Сваки дан продајем на пијаци, а јутрос смо боранију продали по 60 центи и то једва. Од зелениша којег имам нешто и прође, блитва и раштан”, каже Мараш.

Из ДНП-а Зете саопштили су да им се велики број произвођача ових дана јавља да их откупљивачи заобилазе у широком луку.

“Рекли су нам да им откупљивачи кажу како имају приоритете које добијају из Министарства пољопривреде коме ће робу да откупљују и тек кад њима откупе почеће и њихове. Апелујемо на челнике Општине Голубовци да се одмах и активно укључе у проблем да добију произвођачи одговор зашто се заобилази њихова роба која је у већини случајева истог или бољег квалитета. Наставља се пракса да када дођу зетски производи не само да се стаје са откупом, већ се увози неконтролисано и онда цијена стрмоглаво пада. Посебно таква ситуација ће бити ове године јер нећемо имати туристичку сезону каква је била претходних гдје се пласирале велике количине производа”, кажу из ДНП-а.

Они апелују на челнике Општине Голубовци да се позабаве са овим питањем док су на вријеме.

“Обратите се Министарству пољопривреде, јер зетски произвођачи и са подручја Лјешкопоља не траже ништа више него што имају наше комшије у Тузима којима роба мало раније долази. Не тражимо повлашћен положај већ само равноправан да буду исти аршини, а не селективни за све пољопривредне произвођаче у Црној Гори”, кажу из ДНП-а.

Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest