Трамп наредио америчкој влади: Обезбедите поштовање вјерских слобода

Вријеме читања < 1 минут

Доналд Трамп испред Беле куће

© Sputnik / Стрингер

Амерички предсједник Доналд Трамп потписао је недавно извршну уредбу којом је Стејт Департменту наложио да предузму конкретније акције у земљама у којима је примијећено кршење вјерских слобода, опредијеливши 50 милиона долара за подршку таквим напорима.

Извршна уредба, названа „Унапређење вјерских слобода у свијету“, налаже Стејт Департменту и америчкој Агенцији за међународни развој Ју-Ес-Ејд (USAID) да финансирају програме који промовишу и штите вјерске слободе у иностранству.

Наредба такође налаже америчким дипломатама да, заједно са партнерским земљама, изразе забринутост због све чешћих примјера вјерске дискриминације, и уложе додатан напор да такво стање поправе.

Потписивање је услиједило након што су предсједник и прва дама посјетили светилиште Јована Павла Другог у Вашингтону, преноси The Hill.

Трамп је у уредби истакао да је заштита вјерских слобода “морални и национално-сигурносни императив” те “спољнополитички приоритет Сједињених Америчких Држава”.

Наредба предсједника услиједила је након објављивање годишњег извештаја америчке Комисије за вјрске слободе (USCIRF).

Ријеч је о независном, двостраначком савјетодавном органу владе, задуженом да на основу темељних анализа извуче корисне закључке и да препоруке за даље политичко дјеловање.

Извор: Спутњик

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest