ТРИ ДЕСЕТКЕ ЗА ХИТНУ, ПОЛИЦИЈУ И ВАТРОГАСНИ ВОД

Пише: проф. др Драган Копривица

Јуче се у Подгорици, практично у самом центру, иза Дома здравља код школе „Саво Пејановић“, дешавала аутомобилска драма каква се могла изрежирати још само у америчким акционим филмовима. Млађа особа, возећи паркингом (!), изгубила је контролу над воланом, у пуној брзини прегазила високу ивицу тротоара и колима пропала десет метара вертикално, при чему се ауто приклијештио између потпорног зида и зида куће, како се и види на невјероватном снимку.
Један од разлога писања овог текста је што сам био и свједок потресног догађаја, и што могу указати на организацију спашавања повријеђене. Управо филмском брзином експресно су се на лицу мјеста нашле све три екипе, Хитне, полицијске патроле ЦБ Подгорица, и ватрогасна. У апсолутној синхронизацији, под контролом полиције, љекари су припремили подизање повријеђене буквално из јаме испод паркинга уз обалу Рибнице, а ватрогасна је, увезану на специјалним носилима, вјешто изнијела и смјестила у возило Хитне, након чега је у пратњи мајке ургентно одвезена у Клинички.

Тако се и овог пута показало оно чега смо свјесни понајвише у критичним ситуацијама: да смо најбољи и најбољег срца кад је најтеже, кад треба спашавати људске животе, и кад минути одлучују. За исказани врхунски професионализам, предузимљивост, стручност и брзину у спашавању, све три екипе заслужују чисте десетке. „Свака им част“, говорили су грађани, који су се затекли на паркингу, у жељи да и сами помогну.

Истим поводом хтио сам да наведем и име командира ЦБ Подгорица, који је јуче координирао комплетном акцијом спашавања, али ми је речено да је довољно да поменем поступак полицијске патроле.
Све у свему, то је та наша права Црна Гора и прави људи, који никад неће заказати кад је најтеже, кад се спашавају људски животи, и кад минути одлучују.

Аутор овог прилога јутрос је преко ЦБ Подгорица информисан да дјевојка, која је јуче доживјела стравични кошмар, има повреде вратних пршљенова, да је збринута у КЦ ЦГ, да јој је стављена заштитна крагна, али би требало да буде добро, а мајка, која је с њом била у колима, срећом је остала неповријеђена. Шта је могло бити, а како се све завршило, изгледа да их је обје у ове благе дане од најтежег и сами Бог спасио. Христос воскресе! Ваистину!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Pin It on Pinterest