Тридесет година пустошења: Када ће ДПС одговарати за десетине уништених државних компанија које су храниле народ ЦГ?

Вријеме читања 4 минута

„Тога дана сви смо били као једно, није било важно ко је био чији син, отац, брат или супруг, дошли смо да поручимо да животи наших најмилијих вриједе више од „фотеље једног човјека“

Данас је званично први дан да је обустављен рад компаније Монтенегро Ерлајнса, а синоћ је пилот ове компаније, трошећи државни новац – изнад Црне Горе летио путањом у облику срца. Од најаве министра капиталних инвестиција, Младена Бојанића, да ће ова компанија бити угашена, са адреса ДПС-а и тридесетогодишњих ухљеба не престају да стижу „емотивне“ поруке о растану са Монтенегро ерлајнсом.

Неки би казали да је то сасвим природно – тугују за националним брендом који је само у последњем маху коштао буџет државе 155 милиона а зарада, ако је и имало – пунила је џепове привилегованих.

Угашена је једна „болесна“ компанија која је на државним јаслима хранила само политички подобне, док су за протеклих 30 година десетине здравих државних предузећа угашене. За запослене у МА биће после оснивањем нове компаније, али за запослене у давно угашених, распродатим и уништеним компанијама и њихове породице – посла нема.

Било је то у вријеме новогодишњих празника, крајем децембра 2009. године, као и у марту 2010. године када су радници Боксита штрајковали у јами Биочки стан, међу њима и мој отац. Тада су у јами, дугој преко четири километра, провели више од 20 дана. Прва фотографија је направљена 1. марта 2010. године када су породице рудара дошле да посјете своје најмилије, тадашње хероје Црне Горе. Пјешачећи из утробе земље до дневне свјетлости потрошили су преко два сата, како би видјели своје најближе и поновили им да остају досљедни у захтјевима. Тога дана сви смо били као једно, није било важно ко је био чији син, отац, брат или супруг, дошли смо да поручимо да животи наших најмилијих вриједе више од „фотеље једног човјека„, написала је на свом фејсбук профилу Николина Бабовић.

Уништене компаније

Фабрика целулозе, фабрика коже “Полимка”, фабрика за производњу гума “Гуминиг”, фабрика обуће “Ленка”, војна фабрика “Прва петољетка”, Вунарски комбинат ВУНКО, Дувански комбинат, Горњи Ибар, Велимир Јакић, Титеx, Фабрика електрода Плужине, Фабрика “Вукман Крушћић”, Југооцеаније, Бар биље, Рудник Брсково, Жељезара, фабрика алу-челичних ужади, Аутопревозно, Солана “Бајо Секулић”, Првоборац, Мљекара, Радоје Дакић, Марко Радовић, 19. децембар, Горица, Имако, Младост Бијело Поље, Полимка, Термовент, Шупља стијена, Оптел, Грађевинар Пљевља, Велимир Јакић, Угоститељство Пљевља, Шумарско предузеће Рожаје, Ротеx (Титеx) Рожаје, Ски-центар Бјеласица, Импрегнација дрвета, Ски-центар Дурмитор, Обод, Тргопромет Цетиње, Кошута, Мљекара Подгорица, Ривиера, Нови првоборац, Ленка, Ибармонд, Кристал, Декор, Фамод Рожаје, Избор Бар, Приморка и Ливница – имена су уништених државних компанија.

Док „тековници“ плачу за компанијом МА чији је негативан капитал 58 милиона еура а дужна је 100 милиона еуранису плаћени порези и доприноси на лична примања због чега радници не могу поћи у пензију, годинама је незаконити прималац државне помоћи, која је направила 100 милиона губитка за 15 година а ревизор констатује да му се не достављају папири о трошењу десетина милиона еура државних пара – правде за угашене фирме које су храниле народ Црне Горе нема.

Док бивши извршни директор МА добија дупле отпремине а према извјештају Делоитеа из децембра 2019, повјериоци су могли наплатити само 5% потраживања, а закон који је усвојен без сагласности Агенције за заштиту конкуренције им је омогућио 100% наплату дуга и док судски трошкови који се крећу до 20 милиона еура а који нигдје нијесу евидентирани – тековници жале, а радници уништених фирми од стране ДПС-а према њиховим мјерилима – очигледно – немају и никада нису имали право да се буне.

Демократија на дјелу.

ИН4С

One thought on “Тридесет година пустошења: Када ће ДПС одговарати за десетине уништених државних компанија које су храниле народ ЦГ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest