Тужилац наредио одузимање телефона и рачунара: Беливуку отворили границу сарадници из полиције?

Вријеме читања 4 минута

Милошевић је казао да у том случају има опструкција и да нема повјерења у СДТ

Фото: Курир

По налогу Основног државног тужилаштва синоћ је ухапшено неколико службеника Управе полиције, због сумње да су злоупотријебили службени положај укидањем забране уласка у Црну Гору припадницима криминалне групе, Београђанима Вељку Беливуку и Марку Миљковићу крајем прошле године, јавиле су „Вијести“.

Налог за хапшење, према информацијама Вијести, издао је основни државни тужилац Вукас Радоњић, а по кривичној пријави државног секретара у Министарству унутрашњих послова (МУП) Рада Милошевића.

Државни секретар у Министарству унутрашњих послова (МУП) Раде Милошевић поднио је кривичну пријаву против службенице граничне полиције С. И. због сумње да је злоупотријебила службени положај укидањем забране уласка у Црну Гору припадницима криминалне групе – Београђанима Вељку Беливуку и Марку Миљковићу.

Милошевић је “Вијестима” потврдио да је поднио кривичну пријаву и, како каже, очекује да истрага покаже ко је наредио службеници да незаконито укине забрану Беливуку.

”Овај случај доказ је повезаности организованих криминалних група са бившим менаџментом полиције, који је учинио све да ово заташка и сакрије се иза колективне одговорности”, казао је Милошевић.

Он је у пријави навео да је службеница 28. децембра 2020. године, прекорачењем граница службеног овлашћења, прибавила другом корист, на начин што је са службеног рачунара приступила информационо-комуникационом систему и у њему, без правног основа – одговарајуће одлуке МУП-а, деактивирала забрану уласка у Црну Гору за Миљковића и Беливука.

”Државни секретар у МУП-у за контролу рада полиције је од стране Службе за информационо-комуникационе технологије и информациону безбједност и системе техничког надзора, актом од 04. 10. 2021. године и од 08. 10. 2021. године, обавијештен да је службеница С. И. приступала информационо-комуникационом систему 04. 06. 2018. и 07. 03. 2018. године, када је мјера забране уласка за лица Вељко Беливук и Марко Миљковић била активна, да би, дана 28. 12. 2020. године, у 09:58:50 и 10:07:11 часова, поново приступила систему и од тада је мјера деактивирана”, пише у пријави.

Беливуку и Миљковићу била је изречена мјера забране уласка у Црну Гору из разлога националне и унутрашње безбједности.

У пријави се наводи да им је осумњичена на тај начин омогућила да несметано уђу у Црну Гору, гдје су, по уласку, извршили више кривичних дјела за која се против њих у Специјалном државном тужилаштву (СДТ) води кривични поступак.

Тиме је, наводи се, злоупотријебила службени положај.

У образложењу пријаве, Милошевић наводи да га је начелник Дирекције за странце, миграције и реадмисију у МУП-у 11. октобра 2021. године обавијестио да Беливук и Миљковић нијесу подносили жалбу на рјешење Управе полиције којим им је забрањен улазак у Црну Гору и да не посједују тражене информације о томе да постоји документација о укидању забране.

Због тога, наводи се у пријави, “постоје основи сумње да је пријављена, самоиницијативно или по нечијем налогу”, злоупотребом службеног положаја омогућила тим особама улазак у Црну Гору.

Специјално државно тужилаштво Беливука и Миљковића, као и Небојшу Јанковића, Ратка Живковића и још неколико засада неидентификованих чланова кавачког криминалног клана, сумњичи за убиство припадника шкаљарског клана Дамира Хоџића и његовог зета Адиса Спахића.

Главни специјални тужилац Миливоје Катнић рекао је у августу да је колегијум МУП-а у јануару донио одлуку да се Беливуку, званом Веља Невоља и Миљковићу скине забрана уласка у Црну Гору, и да су стално праћени.

На ту изјаву су реаговали из МУП-а, поручивши да Колегијум МУП није донио ту одлуку, као и да је забрана укинута 28. децембра 2020. године, те да су то једино могли урадити колегијум или бивши менаџмент Управе полиције.

Из СДТ-а након тога су саопштили да је Катнић погријешио, те да је одлуку о скидању забране уласка у Црну Гору Беливуку и Миљковићу донио бивши менаџмент Управе полиције.

Раде Милошевић

Катнић је у емисији “Начисто” на ТВ Вијести 8. октобра рекао да је Беливук ушао у Црну Гору на захтјев колега највишег ранга из полиције из Србије “да се прати, као што је праћен он и једна особа”, о томе је одлучио менаџмент полиције.

На питање да ли то сматра исправном одлуком, одговорио је: “Апсолутно”.

Милошевић је казао да у том случају има опструкција и да нема повјерења у СДТ.

”Чак и да је тачно да је Беливук ушао у Црну Гору на захтјев Србије, не може сусједна држава да тражи од нас нешто што је незаконито”, рекао је Милошевић.

Беливукова група оптужена је за више звјерских убистава и у Србији.

Тужилац наредио одузимање телефона и рачунара

Државни тужилац Вукас Радоњић обавијестио је јуче Управу полиције да је формирао предмет против службенице МУП-а, сазнају “Вијести”.

Према истим наводима, он је захтијевао од службеника те институције да без одлагања од С. И. прикупе обавјештења у својству грађанина на околности кривичне пријаве, као и да од ње привремено одузму мобилни телефон, али и службени рачунар, који је, како произилази из пријаве, користила за извршење кривичног дјела.

Тужилац је, према информацијама “Вијести”, захтијевао да га Управа полиције одмах обавијести о предузетим радњама, како би наставио да поступа у том предмету у складу са Законом о кривичном поступку.

Милошевић је казао да у том слуачју има опструкција и да нема повјерења у СДТ: ‘Чак и да је тачно да је Беливук ушао у Црну Гору на захтјев Србије, не може сусједна држава да тражи од нас нешто што је незаконито’“, рекао је Милошевић.

IN4S

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest