Tužilaštvo nije procesuiralo odmah inspektore: Policajci zlostavljali Jovanovića u stanu u Tivtu?

Foto: Jutjub printskrin/ kanal9tvns

Da se i dalje štite oni koji nose policijsku značku, pokazuje i slučaj Mila Jovanovića koji je prije tri godine zlostavljan od strane policijskih službenika. Policija nije bila voljna da otkrije njihova imena a podgoričko Osnovno tužilaštvo sprovelo je istragu koja je bila neefikasna. To je utvrdio Ustavni sud, koji je konstatovao da je tužiteljka saslušala inspektora koga je Jovanović označio kao jednog od zlostavljača tek nakon više od godinu.

Njegova advokatica najavljuje novu tužbu protiv države a iz Akcije za ljudska prava (HRA) ukazuju da kultura nekažnjivosti polazi od vrha, jer i ministri policije štite zlostavljače.

U januaru 2021. policajci su zlostavljali Jovanovića u njegovom stanu u Tivtu, a to su nastavili i u prostorijama Uprave policije u Podgorici, konstatuje i Ustavni sud.

Ipak, tužilaštvo nije procesuiralo inspektore, iako je Jovanovićeva advokatica podnijela krivičnu prijavu odmah nakon povreda koje je konstatovao i ljekar.

Zbog toga je Ustavni sud usvojio Jovanovićevu ustavnu žalbu i tužilačku istragu proglasio nedjelotvornom.

“Imajući u vidu da tužilaštvo nije bilo sposobno da preko godinu sasluša nakon što je on označio ta lica, pozove ta lica i sasluša, znala sam da istraga mora biti nedjelotvorna, samo imajući u vidu tu činjenicu. Za neka je označio imenom i prezimenom a za neka samo prezimenom, ali je bilo lako utvrditi koja su imena tih lica jer sam ih ja utvrdila prostom pretragom Gugla”, kazala je Milena Brnović, Jovanovićeva advokatica.

Ustavni sud je utvrdio da je tužiteljka Ivana Vuksanović saslušala pretučenog Jovanovića tek nakon dva i po mjeseca, kada joj je on i saopštio imena dvojice inspektora koji su ga zlostavljali.

“Tužilaštvo nije sprovelo radnju prepoznavanja lica, iako je advokatica Jovanovića takav dokaz predlagala. Osim toga, Ustavni sud još jednom ukazuje da je podnosilac detaljno opisao lica koja su mu zadavala udarce, među kojima je imenovao službenika Borisa Anđušića, kao eventualnog počinioca. Anđušić je saslušan u svojstvu svjedoka, ali radnja prepoznavanja nije preduzeta”, odluka je Ustavnog suda Crne Gore.

Ni policija nije bila zainteresovana da procesuira svoje zaposlene pa su ignorisali dopise tužiteljke. Ipak, Ustavni sud ukazuje i na njenu odgovornost.

“Tužiteljka je, dakle, 4 mjeseca i 15 dana nakon podnošenja krivične prijave tražila video zapis iz prostorija Uprave policije u kojima je boravio podnosilac. Navedeni vremenski period upućuje na zaključak da tužiteljka nije postupala hitno, kako to zahtijevaju kriterijumi djelotvorne istrage”, piše u odluci Ustavnog suda.

U HRA smatraju da utvrđeni propusti u istrazi ukazuju na namjerno pomaganje službenicima policije da izbjegnu odgovornost.

“Kultura nekažnjivosti policijskog zlostavljanja polazi od samog vrha. Imamo ministre unutrašnjih poslova koji javno brane policijske službenike koji su dokazano vršili torturu. I kada imamo takav stav osoba koje se nalaze hijerarhijski na najvišim pozicijama, prirodno je da su i ostali policijski službenici ohrabreni da prikrivaju svoje kolege jer za to dokazano neće odgovarati”, kazala je Bojana Malović iz HRA.

Tužilački savjet je usvojio pritužbu koju je na rad tužiteljke Vuksanović podnijela advokatica Jovanovića. Da može da se radi drugačije pokazuje postupanje tužiteljke Nađe Martinović koja je preuzela predmet.

“Predmet je i prije nego je donijeta odluka Ustavnog suda dodijeljen u rad drugom državnom tužiocu i zaista preduzima sve radnje u tom predmetu koje su u njenoj moći, vrlo brzo, efikasno i posvećeno”, rekla je Brnović.

Nije ništa novo da će nemar institucija opet platiti građani.

“Posljedice ustavne žalbe je da ćemo mi tužiti državu za naknadu štete za povredu ovog prava”, poručila je Brnović.

Podgoričko Osnovno tužilaštvo ima rok do 19. jula da izvrši odluku Ustavnog suda i sprovede efikasnu istragu u ovom predmetu.

Izvor: Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest