У Бечу успјешно изведена операција са новом роботском технологијом

На Универзитетској клиници за оториноларингологију у Бечу урађена је једна од првих операција на свијету са новом роботском технологијом.

Фото: Printscreen

Како су званично саопштили из Беча, уређај је у току имплантације потпуно аутоматски и минимално инвазивно омогућио прецизни приступ унутрашњем уху.

Роботска хирургија је већ неколико година саставни дио хирургије. Роботи се користе као продужена рука хирурга и преносе њихове покрете на најмањем могућем простору. Нова технологија са којом је изведена операција у Бечу ради без мануелног управљања, већ потпуно аутоматски уз помоћ прецизног навигационог система.

„Нова технологија се може упоредити са аутопилотом у авиону. Као аутопилот и робот ради помоћу прецизног навигационог система, који садржи све неопходне информације о унутрашњем уху у који се уграђује имплантат. Робот се покреће и ради самостално, без управљања“, објаснио је др. Њолфганг Стотнер са Клинике за оториноларингологију.

Међутим, систем наравно не функционише комплетно без уплитања људског фактора. Прије операције прави се тродимензионални модел унутрашњег уха на основу компјутерске томографије. Уколико се израчуна да робот има неометан приступ уху, да не погађа артерије или нерве, операција је могућа. Хирург само мора направити рез иза уха и поставити имплантат.

Робот постепено буши, а између појединачних поступака врши се контрола. Уколико неке од вриједности нису повољне за пацијента, робот аутоматски прекида операцију коју потом наставља хирург. Технологију робота „Хеаро“ развила је швајцарска компанија за медицинску технологију „Cascination“ заједно са компанијом за медицинску технологију из Инсбрука Мед-Ел, саопштили су из Града Беча.

Извор: Б92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest