У Будви скоро 41 хиљада туриста

У Будви тренутно борави 40,75 хиљада гостију, што је на нивоу прошле године, саопштено је из Туристичке организације Будва (ТОБ).

Тај број је добијен на основу званичних података које ТОБ сваке седмице добија од хотела, кампова, хостела и одмаралишта, као и посредством система који се односи на регистроване туристе у приватном смјештају.

– У хотелима одмара 17,14 хиљада туриста, међу којима су најбројнији гости из Србије, Израела, Босне и Херцеговине (БиХ), Њемачке и Швајцарске, рекли су из ТОБ-а.

Хотелска група Будванска ривијера, највећа хотелска групација у Црној Гори, ових дана биљежи стопроцентну попуњеност смјештајних капацитета.

– Доминирају гости из региона, Казахстана и Израела, али и Западне Европе и земаља Балтика. Тренд одличне попуњености у свим објектима Будванске ривијера задржаће се током цијелог августа, а у овом периоду постоје и добре најаве за септембар, навели су из тог предузећа.

У приватном смјештају је регистровано 22,66 хиљада гостију, а највише их је из Србије, Русије, Украјине, БиХ и Њемачке.

Према посљедњим званичним подацима Секретаријата за привреду Општине Будва – сектора за туризам, тренутно је на подручју будванске ривијере званично издато 2,9 хиљада одобрења о обављању угоститељске дјелатности у домаћинствима, односно категорисано је око 33 хиљаде лежајева.

Подаци говоре и да на територији Општине Будва има око 18 хиљада стамбених јединица, односно око 70 хиљада условних лежајева у објектима који плаћају туристичку таксу.

Према подацима ТОБ-а и процјени броја гостију у приватном смјештају на основу параметра изнесеног комуналног отпада са подручја Општине Будва, у том граду укупно борави близу 65 хиљада гостију, што је на нивоу прошле године.

Тај број гостију представља процјену, односно број регистрованих гостију у хотелима, камповима, одмаралиштима и хостелима и процијењен број гостију у приватном смјештају.

– Да наплата боравишне таксе од физичких лица достиже рекордне цифре, свједочи податак да је током протекле седмице наплаћени новчани износ био чак 58 одсто бољи у односу на упоредни период 2019. године и на истом нивоу као прошле, објаснили су из ТОБ-а.

Од почетка календарске године, остварени приходи по основу наплате боравишне таксе од физичких лица су 46 одсто бољи у односу на прошлу годину.

-Када је у питању наплата излетничке таксе, остварени приходи по овом основу су за првих седам мјесеци ове године осам пута већи него прошле и три пута већи него 2019, прецизирали су из ТОБ-а.

Боравишну таксу у износу од један ЕУР дневно за одрасле и 50 центи за особе од 12 до 18 година, гости могу платити у 12 од укупно 17 туристичко-информативних бироа на подручју будванске ривијере.

У бироу Дуклеy марина у будванској марини може се платити боравишна такса за пловне објекте наутичког туризма.

Извор: Дан

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest