У четвртини европских слатких вода превише пестицида

Европска агенција за животну средину (ЕЕА) представила је нови индикатор праћења напретка у смањењу пестицида у водама, који показује да су прекомјерни нивои пестицида забиљежени у значајном проценту европских слатких вода.

Нови индикатор ЕЕА прати налазе пестицида у европским ријекама, језерима и подземним водама, а подаци прикупљени од земаља чланица показују проценат вода у којима су забиљежени прекомјерни нивои пестицида од 2013. до 2019. године. Подаци су ограничени на оне пестициде које су земље пријавиле и за које су постављени прагови прекорачења у Европској унији.

Нови индикатор показује да су нивои пестицида који прелазе граничне вриједности измјерени на четвртини свих пријављених локација за прац́ење у европским површинским водама у 2019. години. Од 2013. до 2019. године овај удио је варирао између 13 и 30 одсто. Проценат поџемних вода са прекорачењем је знатно нижи, између три и седам одсто.

Скуп података, који су земље добровољно пријавиле, још увијек има значајне празнине и закључак је да је прерано да се открије стабилан тренд загађења пестицидима у европским водама.

Пестициди се разликују од многих других загађивача, јер су дизајнирани да утичу на организме, као што су биљке, инсекти и гљиве и стога могу имати утицај на животну средину. У ЕУ, пестициди су регулисани на основу високих циљева заштите здравља људи и животне средине и одобравају се тек након свеобухватне научне процјене ризика.

ЕЕА планира да ажурира индикатор сљедец́е године и он ц́е бити дио ширег скупа индикатора који прате напредак у амбицији Европске комисије о нултом загађењу, „од фарме до уста“ и стратегијама за биодиверзитет које су дио Европског зеленог договора.

Друга и најновија процјена стања вода ЕЕА показала је да, упркос извјесном позитивном напретку, велика вец́ина европских вода још увијек не испуњава минимални циљ ЕУ за добар еколошки статус. Посљедњи извјештај из 2016. године показао је да је у 27 држава чланица око 47 одсто прац́ених језера, ријека, прелазних и приобалних вода било у добром хемијском статусу, са концентрацијама загађивача које не прелазе стандарде ЕУ.

РТЦГ

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest