У ишчекивању Рамазана

Пише: Лејла Кубуровић Кастрат


Сваке године припадници муслиманске вере широм света ишчекују почетак Рамазана, најсветијег месеца у исламској вери. Рамазан 2020. године почиње у петак, 24. априла и траје 30 дана. У исламском календару Рамазан је увек у исти дан, док у грегоријанском календару варира из године у годину, јер је грегоријански календар соларни, а исламски је лунарни.
Током Рамазана, муслимани настоје да ојачају своју духовност и повезаност са Алахом џ.ш. Они ово чине кроз дове и учење Кур’ана, трудећи се да делују освешћено и несебично, уз уздржавање од оговарања, лагања, свађа и осталих рђавих дела. Рамазански пост значи уз Рамазан се устегнути од јела, пића, пушења и полних односа, од пре зоре до заласка сунца, у сврху оданости Алаху џ. ш. Постити је дужан сваки муслиман и муслиманка који је пунолетан и здрав. У џамијама се учи и тумачи Кур’ан, а код куће се помажу сиромашни, дочекују и посећују рођаци, комшије и пријатељи. Верници се труде да интензивније обављају пет прописаних дневних намаза. Оно чему се верници посебно радују је теравих-намаз, који се уз Рамазан обавља ноћу у џамијама.
За Рамазан се каже да је месец милости. Муслимани се труде да из Рамазана изађу бољи него што су у њега ушли. Алах џ.ш нам указује своју милост, дајући нам прилику да кренемо изнова, да се поправимо и вратимо у његово окриље. Пост је много више од уздржавања од јела и пића. Он је уздржавање од свих порока.
У току дана разликујемо два основна термина: сехур – време почетка поста, и ифтар – час када треба прекинути пост. Ифтар, оброк којим се прекида пост се често дели са широм породицом и пријатељима. Ове године ширење пандемије ће вероватно спречити ту традицију, јер ће се људи морати придржавати мера социјалне дистанце и избегавања масовнијих окупљања. Због настале ситуације муслимани ће џамијску идилу пренети у своје куће.
По завршетку Рамазана наступа Бајрам као благдан муслимана после испуњених верских дужности. Први дан рамазанског Бајрама је 24. мај 2020.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pin It on Pinterest