U Sloveniji danas prvi krug predsjedničkih izbora

SEDAM KANDIDATA

Građani Slovenije danas glasaju u prvom krugu predsjedničkih izbora, a ankete pokazuju da niko od kandidata neće osvojiti više od 50 odsto glasova, koliko je neophodno za pobjedu.

Na izborima učestvuje sedam kandidata, od kojih se troje smatraju relevantnim. To su bivši šef diplomatije Anže Logar, advokatica i borac za ljudska prava Nataša Pirc Musar i kandidat vladajuće koalicije Milan Brglez.

Ako danas ne bude pobjednika, dva kandidata sa najviše glasova ući će u drugi krug 13. novembra. Prema najnovijim anketama, Logar može da računa na ulazak u drugi krug, dok se Pirc Musar i Brglez bore za drugo mjesto.

Izbori se smatraju testom za liberalnu vladu Roberta Goloba koja je smijenila kabinet desnog populiste Janeza Janše prije šest mjeseci, posle parlamentarnih izbora 24. aprila, u jeku krize podstaknute ruskim ratom protiv Ukrajine.

Logar, član Janšine Slovenačke demokratske stranke, ima podršku oko 30 odsto birača, prema najnovijim anketama. Iako je u Janšinoj vladi bio ministar spoljnih poslova, 46-godišnji Logar je u kampanji nastojao da prikaže sebe kao umjerenog kandidata, izbjegavajući oštru retoriku svojstvenu bivšem premijeru.

Nezavisna kandidatkinja Nataša Pirc Musar, 54-godišnja advokatica specijalizovana za zaštitu ličnih podataka i nekadašnja novinarka, prema anketama može da računa na oko 20 odsto glasova.

Prema anketama, iza Nataše Pirc Musar je član vladajućih Socijalnih demokrata, 55-godišnji Milan Brglez, poslanik Evropskog parlamenta i bivši predsjednik parlamenta Slovenije. Brglez, koga podržava i Pokret Sloboda premijera Goloba, prema anketama ima podršku oko 17 odsto birača.

Na izborima učestvuju i nezavisni kandidat Vladimir Prebilič, gradonačelnik Kočevja, zatim ginekološkinja Sabina Senčar, poslanik stranke Ljevica Miha Kordiš i član desne Nove Slovenije Janez Cigler Kralj, bivši ministar rada.

Pobjednik izbora će naslijediti centristu Boruta Pahora kome drugi petogodišnji predsjednički mandat ističe u decembru, a Ustav mu ne dozvoljava da se kandiduje za treći.

Funkcija predsjednika Slovenije je pretežno ceremonijalna, ali šef države, koji je i vrhovni komandant oružanih snaga, uživa autoritet jer ga građani neposredno biraju.

Pravo glasa na današnjim izborima ima 1.694.429 birača.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest