Удар короне на интернет

Рад од куће, затварање школа и универзитета и изолација због коронавируса изазвали су у деловима Европе незабележени притисак на интернет и на фиксне и мобилне телекомуникације.

Иако постоји бојазан од колапса система, западноевропски провајдери ипак тврде да могу да изађу на крај са повећаним интернет саобраћајем, али и да раде на томе да повећају своје капацитете, преносе европски медији.

У немачком дата центру ДЕ-ЦИX у Франкфурту, другом по протоку информација интернет чвору на свету и најважнијем у Европи, 15. марта увече забележен је нови светски рекорд у протоку информација од 9,1 терабита у секунди.

Представници тог центра тврде да не би било проблема чак и када би сва предузећа у Европи прешла на рад од куће.

IAG_003

Портпарол Дојче телекома изјавио је за лист Ханделсблат да је та компанија још у јануару припремила планове за ванредну ситуацију и евентуалну пандемију и да је главни циљ да се очува функционисање инфраструктуре, а да за сада нема посебног оптерећења мреже.

Председник немачког ИТ удружења „Битком” Ахим Берг каже да обављање многих активности од куће због коронавируса представља изазов за мреже, али да не ствара обавезно и нове врхове оптерећења, јер се они јављају увече, по завршетку радног времена, пошто мрежу највише оптерећује гледање видеа, што чини 60 одсто укупног протока.

Берг додаје да су прохтеви рада од куће, видео-конференција и наставе преко интернета сразмерно скромни.

Британци у изолацији играју игрице

И у Великој Британији телекомуникационе компаније тврде да могу да изађу на крај са повећаном активношћу. Британски провајдери саопштили су да имају планове за ванредну ситуацију и да могу да се носе са појачаним притиском у радно време.

Гејмер

Марк Џексон, уредник сајта ИСП Ривју, каже да не треба очекивати колапс широкопојасног интернета или нешто слично, али да је сасвим могуће смањење брзине интернета у време масовне употребе.

Британци боравак у изолацији највише прекраћују игрицама, ако је судити по извештају највеће платформе за компјутерске игре Стрим, која је у недељу забележила рекорд са више од 20 милиона играча активних у исто време.

Италијани стално на телефону

Слична ствар забележена је и у Италији која је посебно тешко погођена епидемијом коронавируса и где је принудна изолација уведена у многим областима.

Директор Телекома Италија Луиђи Губитоси изјавио је да је код кабловског интернета забележен пораст активности од 70 одсто, делом и захваљујући апликацијама за игрице попут Фортнајт и Кол оф дјути.

У Италији је забележен и значајан пораст мобилног саобраћаја. Мобилна апликација Воцап саопштила је да је у Италији забележен пораст порука и позива од 20 одсто у односу на исти период прошле године, док је Мајкрософт забележио стопостотни пораст употребе апликација које се користе за рад од куће. 

Ни најбоља мрежа у Европи није гаранција

Шпанија има један од најбољих широкопојасних интернета у Европи, али се показало да ни таква мрежа не гарантује да не може бити проблема.

Водеће шпанске телекомуникационе компаније у заједничком прогласу су позвале кориснике да у данима који долазе разумно користе интернет и мобилне телефоније.

Напад интернет вируса на компјутерску мрежу

Према писању медија, проток података кроз мреже телекомуникационих компанија порастао је протеклих дана за 40 одсто, број мобилних позива за 50 одсто, а број порука преко мобилне апликације Воцап порастао је петоструко.

Оператери су позвали кориснике да у радно време даунлоудују само документе који су им у том тренутку потребни, да обимније документе не шаљу у виду атачмента у мејловима, да користе фиксне телефоне и интернет уместо мобилних и да апликације за забаву, стриминг филмова или играње игрица, користе изван ударних времена.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pin It on Pinterest